Saeima ceturtdien bez debatēm nodeva skatīšanai komisijās valdības iesniegtos grozījumus partiju finansēšanas likumā, kas paredz partiju finansēšanu no valsts budžeta.

Likumprojekts nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kā arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, kas būs atbildīgā par tā turpmāku virzību.

Likumprojekta mērķis ir samazināt partiju atkarību no ziedotājiem un to interešu vēlākas realizēšanas riska, mazināt partiju nelikumīgu finansēšanu, kā arī paaugstināt partiju administratīvo kapacitāti, tādējādi atrisinot praksē identificētās problēmas, kas attiecas uz partiju finansēšanu.

Ar likumprojektu tiek noteikts, ka partija var tikt finansēta no valsts budžeta, saņemot 50 santīmus par katru saņemto vēlētāja balsi, ja par to iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ir nobalsojuši vairāk par 2 procentiem vēlētāju, kā arī paredzēta valsts budžeta finansējuma pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība, gadījumi, kas valsts budžeta finansējumu partijai nepiešķir vai pārtrauc, vai aptur tā izmaksu.

Tāpat likumprojektā noteikta valsts budžeta finansējuma izlietošanas kārtība un paredzēta atbildība par šo noteikumu neievērošanu. Ar minēto regulējumu partijām tiek nodrošināta iespēja segt savas administratīvās izmaksas un kļūt profesionālākām. Paredzētais valsts finansējums dod iespēju partijām segt pašus nepieciešamākos partiju ikdienas izdevumus - atalgojumu darbiniekiem, partijas biroja uzturēšanas izmaksas, izdevumus par valsts uzlikto pienākumu pildīšanu (piemēram, attiecībā uz grāmatvedības prasībām).

Jau vēstīts, ka valdība februāra sākumā atbalstīja partiju finansēšanu no valsts budžeta. Ministri par šo likumprojektu nebalsoja, taču Zaļo un zemnieku savienība no dalības lemšanā atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!