Foto: LETA

Saeima ceturtdien lems, vai pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma izdot parlamenta deputātu un veselības ministru Gunti Belēviču (Zaļo un zemnieku savienība) par diviem atsevišķiem pārkāpumiem, liecina parlamenta darba kārtība.

KNAB lūdz atļauju administratīvi sodīt Belēviču saistībā ar viņa lēmumu par sava dēla Artūra Belēviča iecelšanu Farmācijas jomas konsultatīvās padomes sastāvā.

KNAB iesniegumā Saeimai norāda, ka likums aizliedz amatpersonai sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

Belēvičs neatzīst, ka, pieņemot lēmumu, bijis interešu konflikta situācijā.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien atbalstīja Belēviča izdošanu par šo KNAB saskatīto pārkāpumu.

Otrs lēmums Saeimai būs jāpieņem saistībā ar Belēviča lēmumu par Zāļu valsts aģentūru. Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šajā gadījumā neatbalstīja Belēviča izdošanu sodīšanai.

KNAB norādīja, ka Belēvičs, ieņemdams ministra amatu, izskatījis no savam dēlam daļēji piederošas firmas nākušu iesniegumu par ZVA, kas bijis analoģisks tam, kādu Belēvičs iesniedzis pirms stāšanās amatā un kuru Veselības ministrija noraidīja. Uz šī iesnieguma pamata Belēvičs izdevis rīkojumu par pārbaudes veikšanu ZVA.

Tāpat pret Belēviču iepriekš vērsās Valsts ieņēmumu dienests par valsts amatpersonas deklarācijā nenorādītu miljona eiro lielu aizdevumu savam dēlam.

Belēvičs neatzīst interešu konfliktus. Viņš ir paudis pieļāvumu, ka KNAB aktivitāte ir skaidrojama ar vēršanos pret viņu politiskās darbības dēļ. Viņš solījis pārsūdzēt visus KNAB lēmumus par viņu.

Vienlaikus Belēvičs paziņoja, ka ir vērsies Valsts policijā, Ģenerālprokuratūrā, kā arī Drošības policijā pret KNAB atsevišķiem darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!