Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas komisijas nākamnedēļ vērtēs vairākas iedzīvotāju iniciatīvas - par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nepiemērošanu pensijām, par progresīvo nodokļu sistēmu un par ceļa nodokļa modeļa maiņu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 11. janvārī, plkst. 10 skatīs iniciatīvu "Par pensiju bez nodokļa". Iepriekš parlaments lēma iniciatīvu par IIN atcelšanu valsts pirmā līmeņa pensijām nodot izvērtēšanai Sociālo un darba lietu komisijā, bet par līdzatbildīgo noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Iniciatīvas "Pensija bez nodokļa" autors Arnis Vērzemnieks iepriekš ir norādījis, ka "šis ir mirklis, kad Saeimas deputāti varēs parādīt, vai viņi patiešām domā par sociālās nevienlīdzības mazināšanu, spēj norobežoties no ierēdņu izteikumiem par iztrūkumu apmēru, kādu varētu radīt šī iniciatīva, un atrast veidu, kā mainīt sistēmu, kurā valsts nauda no viena maka tiek pārlikta otrā". Pensionāriem saistībā ar darbspēju samazināšanos, kā arī ar salīdzinoši lielākiem atsevišķu izdevumu veidiem, piemēram, veselības aprūpei, noteikts salīdzinoši lielāks neapliekamais minimums nekā citām iedzīvotāju kategorijām - 235 eiro mēnesī.

Pārējo divu iniciatīvu sākotnējā izvērtēšana paredzēta trešdien plkst. 12 Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē.

Kolektīvais iesniegums "Par progresīvu nodokļu sistēmu" Saeimā iesniegts decembrī. Šo iniciatīvu parakstīt mudināja biedrība "Progresīvie". "Nevienlīdzība Latvijā ir sasniegusi Eiropā visaugstāko, civilizētā sabiedrībā nepieņemamu līmeni. Tas nozīmē, ka nodokļi ir lielāki tiem, kam ienākumi mazi, bet ļoti bagātie maksā pavisam maz. Progresīva nodokļu sistēma ir pamats, lai Latvijā veidotos sabiedrības vidusslānis, ekonomikas izaugsmes augļus varētu baudīt visi, ne vien šaura sabiedrības grupa un ikviens sabiedrības loceklis ar godīgu darbu varētu nopelnīt cienīgu atalgojumu," norādīja iniciatīvas autori.

Savukārt iniciatīva "Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas parauga" portālā "manabalss.lv" savākusi vairāk nekā 23 000 parakstu. "Manabalss.lv" pārstāve Annija Emersone iepriekš paziņojumš medijiem norādīja, ka šī iniciatīva iesniegta parlamentā, lai pievērstu Saeimas un Satiksmes ministrijas uzmanību milzīgajai sabiedrības neapmierinātībai ar pašreizējo nodokļu sloga situāciju autovadītājiem.

Iniciatīvas autors ir Ģirts Lapškalns iesniedzis, un ar to prasa mainīt transportācijas ekspluatācijas nodokļa modeli un pievienot to benzīna cenai, lai autovadītāji maksātu par nobraukto.

Kā ziņots, lai iniciatīva tiktu skatīta Saeimā, par to jābūt savāktiem vismaz 10 000 parakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!