Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 25. novembrī, noraidīja deputātu priekšlikumus pilsētas iedalīt nacionālajos un reģionālajos attīstības centros.

Ceturtdien Saeima skata grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, tostarp virkni deputātu priekšlikumu, piemēram, pilsētas atzīt par nacionālās un reģionālas nozīmes attīstības centriem.

"Zaļo un zemnieku savienības" frakcija un šī politiskā spēkā pārstāvis deputāts Viktors Valainis rosināja likumā noteikt, ka valstspilsēta ir nacionālās nozīmes attīstības centrs, bet novada teritorijas administratīvais centrs ir reģionālās vai nacionālās nozīmes attīstības centrs.

Līdzīgu priekšlikumu bija iesniedzis deputāts Jānis Dombrava (NA), kurš rosināja lielākās pilsētas atzīt par nacionālas nozīmes attīstības centriem, ja tajās pastāvīgo iedzīvotāju skaits ir vismaz 20 000, tajās ir attīstīta rūpniecība, transports, sabiedriskie pakalpojumi un sociālā infrastruktūra.

Savukārt reģionālas nozīmes attīstības centri būtu pilsētas un/vai ciemi, kas ir nozīmīgi reģiona kultūras, un/vai transporta un/vai ražošanas centri ar attīstītu sociālo infrastruktūru un daudzveidīgiem pakalpojumiem. Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centrus noteiktu Saeima.

Vairums deputātu šos priekšlikumus neatbalstīja.

Attīstības centri ir minēti "Latvijas Nacionālais attīstības plānā 2021.–2027. gadam", kas paredz pilsētu jeb attīstības centru un lauku teritoriju savstarpējo sadarbību un mijiedarbību, lai radītu un vairotu darba vietas, uzlabotu pakalpojumu sniegšanas efektivitāti un kvalitāti, veicinot uzņēmējdarbības aktivitāti un kvalitatīvu dzīves apstākļu radīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!