Foto: DELFI
Saeima piektdien ārkārtas sēdē noraidīja priekšlikumu ļaut 10 000 iedzīvotājiem ierosināt parlamentam likumu grozījumus.

Par apvienības "Vienotība" priekšlikumu 36 deputāti, pret bija 30, bet atturējās 16 deputāti.

"Vienotības" deputāti skaidroja, ka sabiedrības iespējas iesaistīties politisko lēmumu pieņemšanā ir viena no svarīgākajām demokrātiskas sabiedrības iezīmēm. Aktīva un politiskajos procesos ieinteresēta pilsoniskā sabiedrība spēj ne tikai reaģēt uz politiķu izvirzītajām idejām, bet arī pati tās piedāvāt, taču Latvijā pašlaik vienīgā sabiedrības iespēja ierosināt kādu jautājumu izskatīšanā Saeimā, ir izmantojot tautas nobalsošanas mehānismu, kas ir dārgs, turklāt daudzas labas idejas neizpelnās lielu sabiedrības interesi, lai rīkotu referendumu.

"Vienotības" iecere paredzēja, ka ne mazāk kā 10 0000 balsstiesīgo pilsoņu norādot savu vārdu, uzvārdu un personas kodu, var iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu ar priekšlikumiem likumu izmaiņām, parakstus kolektīvajam iesniegumam varētu vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzības drošums.
Iesniedzēju pārstāvim būtu tiesības plenārsēdē uzrunāt Saeimu, skaidrojot attiecīgās iniciatīvas iemeslus, bet Saeima tad varētu ideju noraidīt vai arī atdot to atbildīgajai komisijai tālākai izstrādei.

Ja iesniegumu nodotu komisijām, atbildīgajai komisijai tas būtu jāizskata mēneša laikā, un, ja komisijas deputāti atbalsta kolektīvajā iesniegumā norādītā jautājuma risināšanu likumdošanas ceļā, komisija izstrādā likumprojektu, kuru iesniedz Saeimā.

Diskusiju par nepieciešamību nodrošināt iedzīvotājiem lielāku līdzdalību parlamenta darbā rosināja domubiedru grupa, kas izveidoja mājas lapu Manabalss.lv, kurā sākotnēji vāca parakstu par priekšlikumu atklāt ofšoru patiesos īpašniekus. Vēlāk mājas lapā iedzīvotāji sāka iesūtīt arī citas likumu izmaiņu ierosinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!