Foto: DELFI
Lai arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) pieļāvis pievienotā vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu atsevišķām kategorijām, Saeima ceturtdien pēc plašām debatēm, skatot grozījumus likumā par PVN, noraidīja “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) priekšlikumus samazināt PVN likmi grāmatām, medikamentiem, viesnīcu pakalpojumiem, zīdaiņu pārtikai, preses izdevumiem un citiem.

Par PCTVL deputātu priekšlikumiem likuma grozījumu otrajā lasījumā izvērtās asas debates starp opozīcijā esošajām partijām – PCTVL un bijušo premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), kā arī “Pilsonisko savienību”. Opozīcijas deputāti pārmeta Godmanim kļūdu, paaugstinot PVN vairākām preču un pakalpojumu kategorijām, kurām līdz šim bija piemērota samazinātā 5% PVN likme. Savukārt ekspremjers skaidroja, kādēļ tobrīd nevarēja citādi rīkoties, kā arī atzina savu kļūdu, solot to labot un attiecīgi balsojot.

Grozījumi likumā par PVN arī paredz no 2011.gada 1.janvāra apbūves zemes pārdošanas darījumus aplikt ar PVN. Šādu prasību paredz Eiropas Savienības direktīva.

Portāls “Delfi” jau vēstīja, ka Dombrovskis pagājušā nedēļā paziņoja - valdības darba kārtībā ir jautājums par PVN samazināšanu četrās kategorijās - grāmatām, viesnīcu pakalpojumiem, preses izdevumiem un apkurei izmantojamai koksnei.

Dombrovskis atzina, ka “šie jautājumi iepriekš jāsaskaņo ar SVF”. Iepriekšējā valdības un SVF vienošanās gan paredzējusi, ka gadījumā, ja PVN ieņēmumu plāns nepildās, to palielina līdz 24%. Lai arī par to patlaban vairs netiek runāts, “jebkuras izmaiņas ir jāsaskaņo”, pauda premjers.

Saskaņā ar viņa teikto, nodokļa samazināšana būs iespējama tik ātri, cik ātri izdosies panākt vienošanos. Ja ir saskaņojums, šādu lēmumu iespējams pieņemt jau līdz budžeta grozījumiem bet “plnīgi noteikti – ar nākamā gada sākumu”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!