Foto: F64

Saeima ceturtdien atlika balsojumu par Jāņa Brazovska atkārtotu apstiprināšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā, un lūgs Brazovskim skaidrot pārskaitījumus no ”Latvijas Krājbankas” pēc tam, kad to bija pārņēmusi FKTK.

Šis jautājums no Saeimas sēdes darba kārtības izslēgts pēc ”Vienotības” deputātu lūguma.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) žurnālistiem sacīja, ka Brazovskim līdz nākamajai sēdei, kad varētu balsot par viņa atkārtotu apstiprināšanu amatā, dots laiks, lai tiktos ar frakciju pārstāvjiem un izskaidrotu savu rīcību un naudas pārskaitījumus no "Latvijas Krājbankas" pēc tam, kad tā nonāca FKTK uzraudzībā. Portāls ”Pietiek.com” šonedēļ ziņoja, ka no Krājbankas aizplūdināti 86 miljoni latu, kad tās darbību no bijušajiem akcionāriem bija pārņēmusi FKTK.

Reirs, kura vadītās komisijas sēdē atbalstu Brazovskim pauda tikai ”Vienotības” frakcijas deputāti, ir pārliecināts, ka visi FKTK darījumi saistībā ar "Latvijas Krājbanku" bijuši likumīgi. Par tiem budžeta komisija jau martā prokuratūrai lūgusi atzinumu un atzinums par darījumiem nav bijis negatīvs.

Pats Brazovskis par pārmetumiem, ka notikuši vairāki pārskaitījumi pēc tam, kad Krājbanku pārņēmusi FKTK, trešdien žurnālistiem teica, ka tie ir atbilduši noteiktajiem ierobežojumiem un likuma prasībām. Konkrētie darījumi ”bijuši sistēmās" iesākti un tos bijis jāpabeidz. Brazovskis noraidīja apgalvojumus, ka darījumi būtu notikuši ar kādiem konkrētiem ”izraudzītiem" uzņēmumiem.

Reformu partijas (RP) frakcija rosināšot likuma grozījumus, lai panāktu stingrāku FKTK uzraudzību, jo, pēc RP deputātu domām, pašlaik parlamentārā kontrole pār FKTK nav pietiekama, norādīja frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis. Tam piekritis arī Brazovskis.

Patlaban likums paredz, ka FKTK reizi gadā, ne vēlāk kā 1.jūlijā, iesniedz Saeimai un Finanšu ministrijai rakstveida pārskatu par savu iepriekšējā gada darbu un zvērināta revidenta pārbaudītu pilnu gada pārskatu.

Jau ziņots, ka pērn 22.novembrī FKTK padome nolēma apturēt visu Krājbankas finanšu pakalpojumu sniegšanu, jo bankā tika konstatēts līdzekļu iztrūkums. FKTK nolēma apturēt arī Krājbankas valdes un padomes darbību un iecelt bankā FKTK pilnvarnieku grupu, kuras vadītājs bija Brazovskis.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā nedēļā neatbalstīja Brazovska atkārtotu apstiprināšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā.

Brazovskis FKTK vadītāja vietnieka amatā ir kopš 2000.gada 26.oktobra.

Pagājušā gada nogalē saistībā ar "Krājbankas" krīzi no FKTK vadītājas amata atkāpās Irēna Krūmane. Pēc tam šajā amatā tika iecelts Kristaps Zakulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!