Foto: Edijs Pālens
Saeima ceturtdien aizklātajā balsojumā neapstiprināja ģenerālprokurora amatā Jāni Maizīti.

Foto galerija

Kopumā bija 94 vēlēšanu zīmes. Par viņa ievēlēšanu balsoja 45 deputāti, pret — 47, bet divas zīmes bija nederīgas.

Maizītis pēc balsojuma norādīja, ka tas, kāpēc viņš nav ievēlēts, būtu jājautā deputātiem.

Viņš atzina, ka desmit gadu laikā, kamēr viņš bijis ģenerālprokurora amatā, esot uzsākti kriminālprocesi un notiesāti daudzi deputāti, ministri, citas politikā ietekmīgas personas. Maizītis norādīja, ka šobrīd vēl ir amatpersona, bet, kad vairs tāds nebūs, viņš, iespējams, varēs pastāstīt vairāk par to, kādi ir bijuši mēģinājumi ietekmēt ģenerālprokurora darbu.

Viņš arī norādīja, ka šobrīd nezina, ko darīs pēc pilnvaru beigām, taču atzina, ka politikā sevi neredz. "Ja man nebūs darba, tad es skatīšos, ko es darīšu," sacīja Maizītis.

Pēc balsojuma Maizītim pateikties par darbu vēlējās vairākas partiju apvienības "Vienotība" deputātes, pasniedzot viņam ziedus, novēroja portāls "Delfi".

Augstākās tiesas senators Pāvels Gruziņš, kas bija klāt Saeimas balsojumā, uzsvēra, ka nav pilnvarots atklāt, vai šobrīd AT priekšsēdētājam ir cits jauns ģenerālprokurora amata kandidāts. Viņš arī piebilda, ka likums neliedz vēlreiz izvirzīt to pašu kandidātu, taču Gruziņš personīgi šaubījās, vai pie pašreizējā Saeimas sastāva tas būtu lietderīgi. Viņš meklētu citu kandidātu, taču vēlreiz uzsvēra, ka nepārstāv AT vadītāja Bičkoviča viedokli.

Gruziņš arī vērsa uzmanību uz to, ka balsojums bija ļoti līdzīgs, jo 47 balsis bija "par", 45 "pret" un divas zīmes nederīgas. Viņš atzina, ka balsojums viņam bijis pārsteigums.

"Pārsteigums ir deputātu liekulība, pirms balsojuma apstiprinot atbalstu, bet balsojumā parādot citu rezultātu," portālam "Delfi" komentēja Gruziņš. Viņš arī norādīja, ka nav zināmi argumenti , kāpēc Maizītis netika apstiprināts un "nav zināmas kļūdas, kādēļ viņš nevarētu turpināt darbu".

Lai varētu izvirzīt jaunu kandidātu, būtu jāzina, kādi argumenti bija Saeimas deputātu balsojumam pret Maizīša kandidatūru, lai "AT priekšsēdētājs otrreiz neuzkāptu uz tā paša "grābekļa". Deputāti, protams, ir brīvi savā balsojumā, taču šoreiz argumentus būtu jāzina."

Maizītis vēl trešdienas pēcpusdienā pēc sarunām ar vairākām Saeimas frakcijām pauda, ka nav guvis nepārprotamu atbalstu ne no viena politiskā spēka, ar kuru viņš tikās. Par viņa ievēlēšanu solīja balsot "Vienotības" pārstāvji, kuriem Saeimā ir 25 balsis. "Saskaņas centram", kas arī solīja atbalstu, ir 19 balsis, bet "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" – piecas balsis – kopumā 49 Saeimas deputātu balsis.
Zaļo un Zemnieku savienība un LPP/LC skaidru viedokli nepauda, bet atzina, ka frakcijām par Maizīti būs "brīvais balsojums".

Jau vēstīts, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs Maizīti nominēja ģenerālprokurora amatam arī trešajam termiņam. Savu lēmumu Bičkovičs pamatoja ar Maizīša līdzšinējā darba pieredzi, profesionālajām spējām, izglītības līmeni, prasmēm, personiskajām īpašībām un spējām vadīt lielo prokuratūras kolektīvu. Pats Maizītis gatavību turpināt darbu prokuratūrā apliecināja jau janvārī.

Saeimas Juridiskā komisija marta beigās atbalstīja lēmumprojektu par Maizīša izvirzīšanu ģenerālprokurtora amatam arī uz nākamo termiņu. Atbalstu Maizītim jau paudusi apvienība "Vienotība" un "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", savukārt partija LPP/LC pagaidām atturas paust skaidru viedokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!