Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien atbalstīja izskatīšanai galīgajā lasījumā likuma "Par dzīvojamo telpu īri" grozījumu projektu, kas nosaka jaunus īres maksas griestus turpmākajiem trim gadiem.
Denacionalizētajās vai likumīgajam īpašniekam atdotajās mājās, kurās īrnieks dzīvokli lietojis līdz īpašuma tiesību atjaunošanai, maksimālo īres maksu 2005.gadā paredzēts noteikt 0,60 lati par kvadrātmetru, 2006.gadā - 0,72 lati par kvadrātmetru, bet 2007.gadā - 0,84 lati par kvadrātmetru.

Patlaban spēkā esošā likuma redakcija paredz, ka šogad denacionalizētajās vai likumīgajam īpašniekam atdotajās mājās, kurās īrnieks dzīvokli lietojis līdz īpašuma tiesību atjaunošanai, īres griesti ir 0,48 lati par kvadrātmetru. Sākotnēji likumā īres griestus nākamgad bija plānots atcelt.

Komisija neatbalstīja deputātes Annas Seiles (TB/LNNK) ierosinājumu noteikt maksimālās īres maksas ierobežojumu tikai 2005.gadam.

Likumā tiks ierakstīts, ka namīpašnieks drīkst brīdināt īrnieku par īres maksas paaugstināšanu tikai tad, kad būs stājušies spēkā minētie grozījumi. Paredzēts, ka tie stāsies spēkā 2005.gada 1.janvārī. Likums "Par dzīvojamo telpu īri" arī noteiks, ka brīdinājums privātpersonām ir jāizsūta trīs mēnešus pirms īres maksas palielināšanas. Tātad paaugstinātā īres maksa būs jāsāk maksāt tikai nākamgad aprīlī.

Pēc ilgas diskusijas komisija tomēr nolēma nemainīt likuma 11.panta redakciju par dzīvokļa īres maksu, nosakot, ka to veido ne tikai dzīvojamās mājas apsaimniekošanas daļa, kas ir proporcionāla izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un peļņa, bet arī "likumos noteikto obligāto maksājumu (nekustamā īpašuma nodokļa u.tml.) daļa".

Rosinot šādu grozījumu, autori vēlējās diferencēt īres maksu atkarībā no nama atrašanās vietas Rīgā. Bet oponenti priekšlikuma iesniedzējus pārliecināja, ka šāds formulējums apsaimniekotājiem ļaus būtiski palielināt īres maksu, iekļaujot tajā arī, piemēram, namu apdrošināšanu, sava transporta obligāto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu un citus tamlīdzīgus izdevumus.

Komisija ir atbalstījusi deputātes Ineses Šleseres (LPP) priekšlikumu atļaut īrētajā dienesta viesnīcas telpā īrniekam dzīvot kopā ne tikai ar laulāto, bet arī ar darba nespējīgiem īrnieka ģimenes locekļiem, kas ir viņa apgādībā, ja to paredz dienesta dzīvojamās telpas īres līgums.

Komisijas atbalstu neguva cits Šleseres priekšlikums, saskaņā ar kuru tika rosināts noteikt: ja uz darba attiecību pamata dibināts valsts vai pašvaldības dienesta dzīvokļa vai dienesta īres līgums ir turpinājies vairāk nekā desmit gadu un īrnieks visu šo laiku ir bijis darba attiecībās ar valsts vai pašvaldības iestādi, īrniekam, ar kuru kopā dzīvo vismaz viens nepilngadīgs bērns, ir tiesības par aizņemto platību slēgt dzīvojamās telpas īres līgumu.

Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā īrniekiem būs tiesības rakstveidā saņemt informāciju par maksu par pakalpojumiem un tās aprēķināšanas metodiku.

Ir atbalstīts ierosinājums, kas nosaka, ka izīrētājam vai pakalpojumu sniedzējam ir jāatlīdzina īrniekam zaudējumi, ja netiek nodrošināti pamatpakalpojumi - apkure, aukstais ūdens, kanalizācija un sadzīves atkritumu izvešana.

Īres valdes izdoto lēmumu izpildi, kuri likumā noteiktajā termiņā nav apstrīdēti, pēc savas kompetences nodrošinās attiecīgā pašvaldība.

Ministru kabinetam būs jāizstrādā un līdz 2005.gada 1.jūlijam jāievieš valsts un pašvaldības atbalsta programmu un kompensāciju mehānismi īrniekiem, kuri īrē dzīvojamās telpas denacionalizētajā vai likumīgajam īpašniekam atdotajā dzīvojamajā mājā un kuri šīs telpas lietojuši līdz īpašuma tiesību atjaunošanai bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!