Foto: LETA

Saeimas ceturtdien, 23.februārī, lēma neiekļaut parlamenta sēdes dienaskārtībā partijas "Progresīvie" priekšlikumu vērtēt Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) rīcību, vēršoties pret Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem.

"Progresīvie" bija iesnieguši Saeimā lēmuma projektu "Par Ogres novada pašvaldības domes darbību izvērtējumu", tomēr 16 deputātiem balsojot par, 35 – "pret" un 30 deputātiem atturoties, minētais lēmuma projekts Saeimas sēdes dienaskārtībā netika iekļauts.

Saeimas lēmuma projektā tika rosināts uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Kultūras ministrijai (KM) sadarbībā ar Latvijas Muzeju padomi līdz šā gada 9. martam izvērtēt Helmaņa kā domes vadītāja darbību atbilstību labas pārvaldības principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbības ierobežošanu, kas sekojusi pēc muzeja atteikuma nodrošināt sankcijām pakļautās personas Krievijas oligarha Pjotra Avena saimniecisko resursu (porcelāna) izstādi.

Tāpat "Progresīvie" aicināja uzdot Tieslietu ministrijai līdz šā gada 9. martam izvērtēt Helmaņa kā domes darba vadītāja darbību atbilstību labas pārvaldības principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par pulcēšanās brīvības ierobežojumu, liedzot sabiedrībai organizēt atbalsta pasākumu muzejam.

Opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) iestājās pret "Progresīvo" izstrādāto dokumentu, jo tas iejaucas pašvaldības autonomijā. Viņš atgādināja situāciju 13. Saeimā, kad valdība "pēc būtības pārkāpa pašvaldību autonomiju un to kompetenci", lemjot par pašvaldību vadītāju atcelšanu.

"Ir Saeima, ir pašvaldība un ir tiesu vara. Aicinu nepieļaut 13. Saeimā pieļautās kļūdas, jo deputātiem ir jāstrādā ar likumiem. Mums neviens nav devis tiesības uzraudzīt vai dot rīkojumus pašvaldībām," teica Valainis un piebilda, ka Ogres gadījumā viņš saklausa politiskas nostājas kā no vienas, tā otras puses.

Jau ziņots, ka šī gada janvāra beigās pēc publikācijas "Delfi" plaša mediju uzmanība tika pievērsta Ogres domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) iecerētajai Krievijas oligarha un Eiropas Savienības sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna izstādei, ko bija plānots atklāt šī gada 1. februārī. Izstāde tika atcelta, bet muzejs atklāti pauda savu neapmierinātību ar Ogres pašvaldības iejaukšanos izstāžu rīkošanas darbā.

Latvijas Radio 17. februārī ziņoja, ka Ogres pašvaldība vērsusi sankcijas pret muzeju – atceltas ieplānotās izstādes, kā arī dome lēmusi nepaaugstināt muzeja darbinieku algas, neskatoties uz to, ka iepriekš tas ticis solīts. Šobrīd Ogres muzejs ir slēgts.

Iepriekš tika ziņots, ka šī gada 23. februārī pulksten 18 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja notiks atbalsta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns", ko rīko Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība. Savukārt Ogres pašvaldības rīkotajā preses konferencē 22. februārī atļauja atbalsta akcijai netika dota, to pamatojot ar to, ka organizatori publiskajā telpā aicinājuši uz sapulci ierasties maskās, slēpjot savu identitāti.

Organizācija pašvaldībā ir iesniegusi jaunu pieteikumu akcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!