Saeimas frakciju padome ceturtdien nolēma neatbalstīt jaunas īpašas institūcijas izveidi starptautiskā aizdevuma izlietojuma uzraudzīšanai, kā to prasīja Valsts prezidents Valdis Zatlers savā ultimātā parlamentam, bet gan nolēma uzticēt šīs funkcijas deputāta Andra Bērziņa (ZZS) vadītajai Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.
Pats Bērziņš frakcijas padomes sēdē pauda šaubas par uzraudzīšanas komisijas spēju veiksmīgi strādāt, norādot, ka būtu jānosaka skaidri "spēles noteikumi" ar uzdevumiem un komisijas tiesībām uz kādam sankcijām, lai darbs nekļūtu par diskusiju klubiņu.

Savukārt Tautas partijas (TP) politiķi frakciju kopsēdē pauda pārliecību, ka nav nepieciešams īpaši uzraudzīt aizdevumu izlietošanu Latvijā. Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Leiškalns (TP) sacīja, ka Starptautiskais valūtas fonds pie neskaidriem nosacījumiem naudu nemaz nedod. "Es neredzu, ko tur uzraudzīt," sacīja Leiškalns, piebilstot, ka "mīļa miera labad jau var izveidot komisiju".

Savukārt TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis atgādināja par taupības režīmu un jokojot rosināja aizdevumu uzraudzību uzticēt Jura Dobeļa (TB/LNNK) vadītājai tiesu sistēmas iespējamo pārkāpumu izmeklēšanas komisijai.

Vairākums deputātu atbalstīja ierosinājumu uzticēt jaunas funkcijas esošajai Revīzijas komisijai, kurai starptautiskās palīdzības līdzekļu izlietojuma uzraudzību veiks bez papildus finansējuma. Komisija varēs strādāt arī deputāti no frakcijām, kuras pašlaik tajā nav pārstāvētas.

Bērziņš atzina, ka "tā ir milzīga slodze klāt jau esošajiem darbiem", turklāt tā būs papildus slodze arī Valsts Kontrolei un citām institūcijām, kuras jau saplānojušās savu darbu 2009.gadam.

Viņš arī pauda pārliecību, kā būs nepieciešama papildus finanšu stimulēšana, lai deputāti uzņemtos jaunus pienākumus.

Saeimas priekšsēdis Gundars Daudze (ZZS) savukārt uzsvēra, ka komisijas galvenais uzdevums ir radīt pārliecību, ka viss notiek atklāti.

Jau ziņots, ka Zatlers pēc otrdien notikušajiem grautiņiem Vecrīgā izvirzījis Saeimai ultimātu, draudot izsludināt tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu, ja līdz 31.martam netiks pieņemti Satversmes grozījumu par tautas tiesībām atlaist Saeimu, un netiks mainīta vēlēšanu sistēma, aizliedzot lokomotīvju principu, ka arī netiks izveidota īpaša institūcija starptautiskās palīdzības izlietojuma uzraudzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!