Foto: DELFI
Saeima ceturtdien noraidīja vairāku "KPV LV" deputātu iesniegtā likumprojekta, kas paredz noteikt 50 000 vēlētāju "latiņu" referendumu ierosināšanai, skatīšanu komisijās.

"Par" grozījumu likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" nodošanu komisijām balsoja 32 deputāti, "pret" bija 36, savukārt 16 parlamentārieši balsojumā atturējās.

Tribīnē plenārsēdē kāpa Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas vadītāja Juta Strīķe. Viņa aicināja balsot "pret" grozījumu nodošanu skaitīšanai komisijās, jo šis likumprojekts ir pretrunā Satversmei. Tā kā nav iesniegti grozījumi Satversmē, likumprojekts nav vērtējams, pauda politiķe.

Jau vēstīts, ka "KPV LV" frakcijas deputātu iesniegtie grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" paredzēja noteikt, ka referendumu, Satversmes grozījumu un Saeimas atlaišanas referendumu ierosināšanai pietiek ar 50 000 vēlētāju parakstu.

Šāds skaitlis izvēlēts, jo grozījumu ierosinātāji aplēsuši, ka "manabalss.lv" platformā par iniciatīvām vidēji parakstās 10 000 – 15 000 cilvēku. "Ja valstī no 1,95 miljoniem cilvēku tikai 15 000 var saukt par sabiedriski aktīviem, tad saprātīgs slieksnis tautas nobalsošanas ierosināšanai būtu jānosaka ne vairāk kā trīs reizes lielāks," rakstīts grozījumu anotācijā.

Šobrīd likums paredz, ka par šādu referendumu rosināšanu nepieciešams savākt vienu desmito daļu vēlētāju parakstu, kas pašlaik ir nepilni 155 000 pilsoņu.

Grozījumus Saeimā iesniedza vairāki "KPV LV" deputāti: Aldis Gobzems, Karina Sprūde, Iveta Benhena-Bēkena, Jānis Vitenbergs, Didzis Šmits, Ēriks Pucens, Linda Liepiņa, Ralfs Nemiro un Kaspars Ģirģens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!