Foto: Reuters/Scanpix

Saeima ceturtdien noraidīja vairāku Saeimas deputātu iesniegtā likumprojekta, kas paredz noteikt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pienam, maizei, gaļai un olām, skatīšanu komisijās.

Likumprojektu, kas paredz samazināt PVN vairākām pārtikas grupām, Saeimā iepriekš iesniedza vairāki deputāti: Aldis Gobzems ("KPV LV"), Jānis Dūklavs (ZZS), Armands Krauze (ZZS), Jūlija Stepaņenko (pie frakcijām nepiederoša deputāte) un Karina Sprūde ("KPV LV").

"Par" grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā nodošanu komisijām balsoja 35 deputāti, "pret" bija 42, savukārt septiņi parlamentārieši balsojumā atturējās.

Saeimas sēdē deputāts Gatis Eglītis (JKP) aicināja parlamentāriešus sagaidīt, kad tiks sākts darbs pie 2019. gada valsts budžeta. Tad arī ieceri varētu vērtēt. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka samazināta PVN ieviešana pienam, maizei gaļai un olām izmaksātu dārgi. Ieceres fiskālā ietekme ir aptuveni 52 miljoni eiro.

Likumprojekts paredzēja, ka nodokļa samazināto likmi 5% apmērā piemēro vairākām pārtikas grupām: dzeramajam pienam bez piedevām, piena produktiem bez piedevām (piemēram, skābajam krējumam un biezpienam), maizei bez piedevām, svaigai vai atdzesētai gaļai un vistu vai paipalu olām.

Likumprojekts tika izstrādāts, lai 2019. gada 1. augusta ieviestu samazināto PVN iepriekšminētajām produktu grupām.

Kā skaidrojuši likumprojekta autori, tā mērķis ir izskaust ēnu ekonomiku un radīt vienlīdzīgas konkurences noteikumus vietējiem pārtikas produktu ražotājiem, lai palielinātu to produkcijas pieprasījumu, vienlaicīgi mazinot nodokļu slogu sociāli vismazāk aizsargātai iedzīvotāju grupai, iegādājoties ikdienas patēriņam pirmās nepieciešamības preces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!