Foto: Publicitātes attēli

Saeimas vairākums ceturtdien nolēma nenodot izvērtēšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā opozīcijas deputātu priekšlikumu uz Covid-19 pandēmijas laiku sabiedriskās ēdināšanas, skaistumkopšanas, izmitināšanas, kultūras un sporta sektoros piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5%.

Par šī priekšlikuma nodošanu izvērtēšanai komisijā balsoja 31 deputāts, pret – 47, bet trīs atturējās.

Deputāti Kaspars Ģirģens, Vjačeslavs Dombrovskis, Ēriks Pucens, Evija Papule un Ralfs Nemiro bija iesnieguši izskatīšanai Saeimā grozījums PVN likumā, paredzot noteikt PVN likmi 5% apmērā sabiedriskās ēdināšanas iestāžu sniegtajiem ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot pakalpojumus vai pakalpojumu daļas, kas attiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem.

Tāpat 5% PVN likmi bija rosināts piemērot skaistumkopšanas iestādēm, kultūras iestādēm, kultūras pasākumiem, to organizētājiem, sporta pasākumu organizētājiem, sporta klubiem, kā arī personām, kas sniedz privātus sporta pakalpojumus.

Minētajos sektors samazināto PVN likmi tika rosināts piemērot līdz brīdim, kamēr spēkā ir valdības noteiktie ierobežojumi saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Covid-19 pandēmijas un ar to saistīto ierobežojumu dēļ vissmagāk cietuši tieši sabiedriskās ēdināšanas, skaistumkopšanas, izmitināšanas mītnes, kultūras un sporta sektors.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2020. gadā Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 1,46 miljonus ārvalstu un vietējo viesu, kas ir par 48,7 % mazāk nekā 2019. gadā un ir zemākais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas nozares apjoms salīdzinājumā ar 2019. gadu samazinājās par 32,6 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!