Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās valsts budžetu 2008.gadam, kas paredz 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pārpalikumu un algu pieauguma "iesaldēšanu" valsts pārvaldē un pašvaldībās strādājošajiem.
Par budžeta nodošanu Saeimas komisijām balsoja 55 deputāti, pret 31 parlamentārietis.

Saeimas deputāts Dzintars Zaķis (JL) ceturtdien aicināja deputātus balsot pret likumprojektu, norādot, ka, neskatoties uz IKP straujo pieaugumu, budžets "salikts uz pensiju un "Lattelecom "rēķina" . "Tā ir loģiska prasība, ka algu pieaugumam jābūt lielākam nekā inflācija, vajag revidēt funkcijas, likvidēt nevajadzīgās iestādes," sacīja Zaķis.

Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Kārlis Leiškalns (TP) ceturtdien sacīja, ka kaut ko labot budžetā var tikai tad, ja tas ir nodots komisijām. "Vienīgā iespēja ķerties pie labošanas ir to nodot komisijām, pieņemt pirmajā lasījumā, nemēģinot nogāzt valdību, kas turas stipri kā klints, " sacīja Leiškalns, skaidrojot "ja makšķernieks ierauga klinti, tad var priecāties, jo tā ir negrūstoša un nekrīt pār galvām".

Budžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 5 498 342 949 latu apmērā, bet izdevumi 5 335 363 061 lata apmērā, tāpat noteikts, ka maksimālais valsts parāds gada beigās pēc nomināla ir 1 190 000 000 latu apmērā.

Budžets paredz algu pieauguma tempa iesaldēšanu valsts pārvaldē un pašvaldībās, savukārt veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem, skolotājiem, policistiem un kultūras darbiniekiem algas plānots palielināt par 10 %.

Galvenā budžeta prioritāte ir ekonomiskās situācijas stabilizācija, un saskaņā ar šo budžetu paredzēta inflācija 6,3% apmērā.

Saeima par budžetu pirmajā lasījumā varētu lemt ārkārtas sēdē 31.oktobrī, savukārt otrajā - galīgajā lasījumā budžetu varētu pieņemt 22.novembrī.

Nākamā gada valsts budžetā mērķdotāciju pašvaldībām plānots 304 160 637 latu apmērā. No tiem pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 221 496 736 latu apmērā; pašvaldību speciālajām pirmsskolas iestādēm, internātskolām un sanatorijas tipa internātskolām, speciālajām internātskolām bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem 56 090 941 lata apmērā; pašvaldību izglītības iestādēs piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācībā nodarbināto pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 13 567 957 latu apmērā; republikas pilsētu un rajonu pašvaldībām — pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs nodarbināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 12 100 834 latu apmērā; pašvaldību tautas mākslas kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 904 169 latu apmērā.

Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam plānots dotācijas 7 152 897 latu apmērā, bet nekustamā īpašuma nodokļa prognozes samazinājuma kompensācijai pašvaldībām plānots atvēlēt 1 139 161 latu.

Projektā noteikts, ka finanšu ministrs 2008.gadā var valsts vārdā sniegt galvojumus 45 114 468 latu apmērā.

Pašvaldību aizņēmumu kopējais palielinājums noteikts 107 517 793 latu apmērā, tajā skaitā 30 000 000 latu Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu īstenošanai, 2 500 000 latu pašvaldību finanšu stabilizācijas aizņēmumu nodrošināšanai. Ja noteiktais pašvaldību aizņēmumu kopējais palielinājums ir nepietiekošs, lai pašvaldības nodrošinātu finansējumu ES līdzfinansēto projektu un investīciju projektu īstenošanai, finanšu ministrs nekavējoties informēs par izveidojušos situāciju Ministru kabinetu un Saeimu.

Finanšu ministrs ir tiesīgs palielināt pašvaldību aizņēmumu kopējo palielinājumu, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas nav iebildusi pret to. Pašvaldību sniegto galvojumu kopējo palielinājumu noteikts 40 miljoni latu apmērā. Rīgas pašvaldības finanšu nepieciešamība 2008.gadā palielināta par 30 miljoniem latu galvaspilsētas funkciju nodrošināšanai.

Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī paredzēti 3000 latu un reprezentācijas izdevumiem 600 lati mēnesī.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai 6,97 miljonus latu no Latvijas Bankas maksājumiem paredzēts uzkrāt Kultūras ministrijas atvērtajā norēķinu kontā "Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts" Valsts kasē.

Izglītības un zinātnes ministrijai finansējums studējošo un studiju kredītu dzēšanai noteikts 883 148 latu apmērā.

Sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu ieņēmumu īpatsvars gada sociālās apdrošināšanas pakalpojumu finansējuma summā ir šāds: valsts pensiju speciālajā budžetā — 71,74%, invaliditātes, maternitātes un slimības speciālajā budžetā — 22,34%, nodarbinātības speciālajā budžetā — 5,2%, darba negadījumu speciālajā budžetā — 0,72%.

Programmai "Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO" 2008.gadā paredzēti līdzekļi 307 751 623 latu apmērā.

Budžeta projektā noteikts, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognoze Valsts kases iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu budžeta sadales kontā ir ne mazāk kā 474 713 924 lati. Pašvaldībām atvēlēti 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, bet valsts budžetā – 20%. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamais minimums ir 80 lati un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu ir 56 lati mēnesī.

Valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Valsts meži" noteikts ieskaitīt valsts pamatbudžeta ieņēmumos maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu (ieņēmumus no dividendēm) 28 694 758 latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!