Foto: LETA

Bez debatēm vienas sēdes laikā, izskatot divos lasījumos steidzamības kārtā, Saeima ceturtdien, 21. janvārī, atbalstīja likumprojektu par ASV pilsoņa, uzņēmuma "Mikrotīkls" izveidotāja Džona Martina Tallija (attēlā pa labi) atzīšanu par Latvijas pilsoni. Par šo lēmumu balsoja visi klātesošie deputāti.

Likumprojektu sagatavoja Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija, kura to izskatījusi divās sēdēs un lēmusi to atbalstīt lielā vienprātībā, Saeimas sēdē sacīja komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV). Jautājums tika skatīts slēgtās komisijas sēdēs.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka tas ir izstrādāts, lai atzītu ASV pilsoni Talliju par Latvijas pilsoni. Kopš 1995. gada Tallijs uzturas Latvijā, šeit nodibināja ģimeni, pašreiz audzina dēlu, Latvijas pilsoni. Ir saņēmis Latvijā pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Tallijs ir izveidojis vienu no lielākajiem Latvijas telekomunikāciju iekārtu un aprīkojuma ražošanas uzņēmumiem SIA "Mikrotīkls", kas savu produkciju eksportē uz daudzām pasaules valstīm. Līdztekus pamatdarbībai uzņēmums aktīvi iesaistās labdarībā, veicot apjomīgus ziedojumus Bērnu slimnīcas fondam, Latvijas Universitātei, Rīgas Tehniskajai Universitātei, citām Latvijas izglītības iestādēm.

Pētniecības, izglītības atbalsta un citos projektos uzņēmums pēdējos gados kopumā ir ziedojis vismaz piecus miljonus eiro. Tallijs sniedzis atbalstu Bērnu universitātes klīniskās slimnīcas Onkoloģijas nodaļai, izveidojis Bērnu onkoloģijas fondu. Par ieguldījumu mecenātismā un nopelniem Latvijas labā Tallijam 2017. gadā ir piešķirts Atzinības krusts un viņš iecelts par Atzinības krusta komandieri.

Atbalstu pretendenta vēlmei iegūt Latvijas pilsonību ir pauduši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, LMT valdes priekšsēdētājs Juris Binde, Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa, Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors Jānis Kloviņš, Valsts prezidenta padomnieks Rolands Lappuķe.

Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija politiski izšķīrusies un sagatavojusi šo likumprojektu par Tallija atzīšanu par Latvijas pilsoni, izvērtējot viņa individuālās situācijas apstākļus, darbības un pienesuma valstij un sabiedrībai nozīmīgumu, kā arī ņemot vērā apstākli, ka esošā normatīvā regulējumā neparedzētu gadījumu dēļ viņam rodas nepārvaramas grūtības iegūt Latvijas pilsonību, bet pilsonības iegūšana atbilst ne tikai Pilsonības likuma mērķiem, bet arī būtiskām valsts interesēm, teikts anotācijā.

Ņemot vērā Tallija ieguldījumu Latvijas informācijas tehnoloģiju un tautsaimniecības attīstībā, viņa sniegto būtisko atbalstu Latvijas augstskolām un zinātnei, kultūras un labdarības projektiem, Latvijas tēla atpazīstamības popularizēšanai pasaulē, kā arī to apstākli, ka objektīvu iemeslu dēļ viņam rodas nepārvaramas grūtības nokārtot naturalizācijas pārbaudījumus un iegūt pilsonību naturalizācijas kārtībā, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija atbalstīja viņa atzīšanu par Latvijas pilsoni ar speciālā likuma pieņemšanu, paskaidrots anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!