Foto: stock.xchng
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas iestādēm liek savās interneta mājaslapās publicēt darbinieku algu sadalījumu pa amata grupām.

Plašāku informāciju par konkrēta valsts vai pašvaldību darbinieka atalgojumu, prēmijām un piemaksām interesenti varēs gūt pēc iesnieguma uzrakstīšanas.

Saeima noteica, ka valsts un pašvaldību institūcijām mājaslapā internetā būs jāpublicē informācija par amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikšanas kritērijiem un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām. Šis nosacījums, tāpat kā līdz šim, neattieksies uz karavīriem, militārajiem darbiniekiem un valsts drošības iestādēs strādājošajiem.

Informācija par darbinieku atalgojumu mājaslapā būs jāpublicē arī biedrībām un nodibinājumiem, kas īsteno valsts pasūtījumu un no kuru finansējuma vairāk nekā 50% veido valsts budžeta finansējums, kas nav ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi.

Tāpat Saeima noteica to kapitālsabiedrību loku, kurām internetā būs jāpublicē informācija par amatpersonu un darbinieku atalgojumu.

Izmaiņas atlīdzības likumā arī paredz, ka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi, pirmstiesas izmeklēšanas iestādes amatpersonas, kā arī pašvaldības policijas darbiniekus varēs prēmēt par tāda nozieguma novēršanu vai atklāšanu, kas radījis vai varēja radīt būtisku kaitējumu. Šādas prēmija apmērs nedrīkstēs pārsniegt 120% no mēnešalgas.

Grozījumi paredz, ka pašvaldību deputāti, kas neieņem algotu amatu domē, nevarēs pretendēt uz visām likumā minētajām sociālajām garantijām, piemēram, ikgadējo atvaļinājumu.

Paredzēts, ka pašvaldības policijas darbiniekiem tāpat kā Valsts policijā strādājošajiem varēs izmaksāt uzturdevas kompensāciju.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, - lai novērstu iespējamos nemierus sabiedrībā, ko varētu izraisīt vēl kādu nelegāli iegūtu datu publiskošana, kā arī lai sekmētu informācijas atklātību, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti februāra nogalē atbalstīja deputāta Jāņa Lagzdiņa (TP) rosinātos grozījumus likumā, kas turpmāk liks valsts un pašvaldību iestādēm publiskot informāciju par visu darbinieku atalgojumu, atklājot katra konkrētā darbinieka ienākumus.

Šādus kardinālus grozījumus likumā Lagzdiņš rosināja, jo valsts un pašvaldību darbinieku algas tiek finansētas pilnībā no nodokļu maksātāju līdzekļiem, līdz ar to sabiedrībai ir tiesības zināt, kā šī nauda tiek izlietota. Turklāt informācijas atklātība novērstu "kroplības, kas patlaban izveidojušās atsevišķās iestādēs", kur darbinieki saņem nesamērīgi augstu atalgojumu. "Nelegālās publikācijas spiež mūs labot esošo sistēmu. Es neredzu nekādus šķēršļus, lai mēs to nepadarītu publisku," pauda Lagzdiņš.

Valsts amatpersonas jau šobrīd visus ienākumus un atalgojumu norāda deklarācijās, ko iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, savukārt pārējo valsts pārvaldē nodarbināto atalgojums nebija zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!