Foto: LETA

Šī gada 19. aprīlī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lems par portālā "manabalss.lv" atbalstu guvušo iniciatīvu par tautas vēlētu Valsts prezidentu.

Iniciatīva portālā tika publicēta 2011. gadā un šo gadu laikā tā guvusi 11 733 parakstus.

Iniciatīvas autors Andris Dieviņš portālā "manabalss.lv" raksta, ka viņš negrib uzzināt divas dienas pirms prezidenta vēlēšanām jauno amata kandidātu.

"Es gribu par to uzzināt vismaz mēnesi iepriekš un izdiskutēt! Es gribu, lai katrs Latvijas pilsonis tieši vēlēšanās varētu ievēlēt Latvijas Valsts prezidentu! Jāmaina visi nepieciešamie likumi, arī Satversme, lai izmainītu Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanu kārtību. Tāpēc, ka Latvijā galvenais saimnieks bija, ir un paliek tauta," teikts iniciatīvas aprakstā.

Nu iniciatīva nonāks Saeimas dienaskārtībā, kurai būs jālemj par priekšlikuma tālāko virzību – vērtēt vai nevērtēt.

Jautājums par tautas vēlētu Valsts prezidentu Saeimas dienaskārtībā nonācis vairākkārt. 2022. gadā šādu priekšlikumu puda tolaik Seimā strādājošā partijas "Saskaņa" frakcija, bet priekšlikums atbalstu neguva.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šādu priekšlikumu virzīja 2018. gadā, kas arī tika noraidīts. ZZS līdzīgu priekšlikumu virzīja arī šā gada janvāri, tomēr parlaments to noraidīja.

Jau vēstīts, ka šā gada maija beigās plānotas Valsts prezidenta vēlēšanas, bet līdz šim joprojām nav zināms šī amata kandidāts vai kandidāti. Esošais Valsts prezidents Egils Levits vēl nav informējis par vēlmi kandidēt atkārtoti.

Kā iepriekš noskaidroja portāls "Delfi", visskaidrākā nostāja par Levita pārvēlēšanu Valsts prezidenta amatā ir tieši tiem politiskajiem spēkiem, kuru balsis izšķirs maz – opozīcijā esošajām partijām "Stabilitātei!" un "Latvija pirmajā vietā". Tās Levitu prezidenta amatā redzēt vairs negrib.

Arī ZZS pavēstīja, ka tā nevēlas Valsts prezidenta amatā redzēt Levitu, bet politiskais spēks virzīs savu amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!