Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien noraidīja Latvijas pilsoņu iesniegto kolektīvo iesniegumu "Visu gadu vasaras laiks, neveicot pāreju uz ziemas", ar kuru tika rosināts visu gadu ieviest tikai vasaras laiku un atteikties no pārejas uz ziemas laiku, informēja parlamentā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija rosināja uzdot valdībai līdz 1.septembrim izvērtēt šīs prasības ietekmi uz Latvijas ekonomiku, kā arī konsultēties ar Eiropas Savienības institūcijām par prasībām, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku.

Tomēr Saeima ar balsu vairākumu iesniegumu noraidīja. Par ieceres izvērtēšanu balsoja 40 deputāti no Saeimas opozīcijas, kā arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), 41 parlamentārietis no "Vienotības", ZZS un Nacionālās apvienības (NA) bija pret, savukārt trīs deputāti - Aija Barča, Augusts Brigmanis un Ainārs Mežulis no ZZS balsojumā atturējās. Nebalsoja seši deputāti - Gaidis Bērziņš un Romāns Naudiņš no NA, Valdis Kalnozols, Ingmārs Līdaka un Juris Vectirāns no ZZS, kā arī Silvija Šimfa ("No sirds Latvijai").

Pāreja uz vasaras laiku notiek, pavasarī pagriežot pulksteņa rādītāju par stundu uz priekšu, bet rudenī - par stundu atpakaļ.

Kolektīvajā iesniegumā Saeima ir aicināta mainīt Latvijas laika zonu no UTC+2 (GMT+2) uz UTC+3 (GMT+3), kā arī atcelt pulksteņa laika pāreju divas reizes gadā.

Jau ziņots, ka par šo iniciatīvu tika vākti paraksti portālā "manabalss.lv". Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Kopš 1997.gada vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!