Saeima ceturtdien noraidīja partijas "Jaunais laiks" (JL) deputātu iesniegto pieprasījumu premjeram Aigaram Kalvītim (TP) par viņa vēlmi atbrīvot no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu.
Par pieprasījumu premjeram balsoja 36 deputāti no partijām "Jaunais laiks"(JL) un "Saskaņas centrs" (SC), bet pret 46 parlamentārieši no koalīcijas partijām.

JL deputāts Kārlis Šadurskis ceturtdien norādīja, ka ir nepieļaujami, ka premjers personisku iemeslu dēļ izmanto dienesta stāvokli, lai atlaistu KNAB vadītāju. "Ja jau, pēc Kalvīša vārdiem, mums ir parauga KNAB, tad gribētos arī paraugrpremjeru, kurš pats sevi sodītu un atkāptos no amata, " sacīja Šadurskis, norādot, ka "tik slikta valdība vēl nekad nav bijusi".

"ja tā turēs, tad pat ierindas biedram nepietiks naudas, cik dārga būs pozitīvisma kampaņa, lai nākamās Saeimas vēlēšanās Tautas partija varētu iekļūt Saeimā, " sacīja Šadurskis.

Savukārt SC deputāts Valērjs Agešins uzsvēra, ka KNAB ir specifiska valsts pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir novērst un apkarot korupciju valsts amatpersonu, tajā skaitā visaugstāko, vidū. Lai veiktu šīs darbības KNAB nepieciešama visaugstākā neatkarības pakāpe, kasa rī likumā ir paredzēta, tāpēc neizpratni rada Kalvīša lēmums ierosināt disciplinārlietu pret Loskutovu. "Tik pat labi, sekojot premjera argumentācijai, viņš varētu ierosināt disciplinārlietu pret jebkuru personu, kurai uzticību izsaka Saeima, " sacīja Agešins, uzsverot, ka premjera rīcība bijusi juridiski nepamatota.

Jau vēstīts, ka valdība, vienam ministram atturoties, atbalstījusi Loskutova atcelšanu. Pret Loskutova atcelšanu bija ģenerālprokurors Jānis maizītis, kurš vadīja īpaši izveidotu komisiju Loskutova atbilstības amatam izvērtēšanai.

Galīgais lēmums par Loskutova atcelšanu ir jāpieņem Saeimai, kas par to varētu lemt tuvāko nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!