Foto: Saeimas administrācija
Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijas priekšlikumus samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi apkurei un uzsākt pensiju indeksāciju.

Saeima noraidīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) priekšlikumu samazināt PVN likmi apkurei no pašreizējiem 12% līdz 5%. ZZS iepriekš norādīja, ka daudziem cilvēkiem ir grūtības samaksāt rēķinus par apkuri, iedzīvotāju parādi par siltumu šīs apkures sezonas sākumā jau pārsniedza 20 miljonus latu.

Par PVN samazināšanas ieceres nodošanu komisijām balsoja 44 deputāti, 41 tautas kalps bija pret, bet astoņi – atturējās.

Tāpat Saeima kārtējo reizi noraidīja ieceri atsākt pensiju indeksāciju. Opozīcijā esošā apvienība ”Saskaņas centrs” (SC) rosināja nākamgad atsākt 2009.gadā apturēja pensiju indeksāciju. SC norādīja, ka 2008.gadā inflācija bija 15,3%, 2009.gadā -3,3%, 2010.gadā bija 1,2% deflācija, bet 2011.gadā cenas atkal auga par 4,2%. ”Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem, tajā skaitā – pensionāriem, šo gadu laikā ir samazinājušies reālie ienākumi,” skaidroja SC.

SC rosināja mazajām pensijām, kuru apmērs bez piemaksām nepārsniedz četrkāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu jeb 180 latus, piemērot indeksu 1,05. SC piedāvātā pensiju indeksācijai budžetā nākamgad būtu nepieciešami 27,165 miljoni latu.

Jau ziņots, ka Saeimā oktobra beigās noraidīja ZZS priekšlikumu pensiju indeksācijai. Labklājības ministrija ir vērtējusi pensiju indeksācijas iespējas 2013.gadā, tomēr pašlaik tā nav paredzēta, iepriekš izteicās premjers Valdis Dombrovskis (V ). Viņš teicis - pensiju indeksāciju varētu skatīt 2014.gada budžeta kontekstā.

Valdība un koalīcija arī neatbalsta PVN likmes samazināšanu. Finanšu ministrija (FM) uzskata, ka samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme nav efektīvs atbalsts mazāk turīgajiem iedzīvotājiem, un negrasās samazināt PVN siltumam vai kādām citām preču grupām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!