Foto: LETA

Saeima pirmdien, 22. novembrī, noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu 2022. gada budžetā paredzēt vairāk līdzekļu izglītībai un zinātnei.

Pirmdien Saeima turpina skatīt koalīcijas un opozīcijas deputātu priekšlikumus 2022. gada budžetā. Viens no priekšlikumu blokiem paredzēja novirzīt papildus līdzekļus zinātnei, tomēr Saeimas vairākums to neatbalstīja.

Saeima neatbalstīja opozīcijas deputātu priekšlikumu no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzturēšanai paredzētajiem līdzekļiem 18 miljonus eiro novirzīt augstākās izglītības attīstības finansēšanai. Tika arī noraidīts priekšlikums novirzīt vienu miljonu eiro augstskolu asistenta amata zemākās darba algas likmes pielīdzināšanai vispārējās izglītības pedagogu zemākai darba algas likmei, kā arī tika noraidīts priekšlikums novirzīt 7,3 miljonus eiro valsts pētījumu programmām.

"Zaļo un zemnieku savienības" frakcija mudināja novirzīt vienu miljonu eiro Latvijas Zinātņu akadēmijai. Deputāts Jānis Vucāns (ZZS) paskaidroja, ka 2008. gada krīzes apstākļos Latvijas Zinātņu akadēmijai tika atņemts finansējums viena miljona eiro apmērā, tādējādi paralizējot akadēmijas darbību. Viņš piebilda, ka minētajā finansējumā ietilpst arī emeritēto zinātnieku pensijas.

Arī pie frakcijām nepiederošā deputāte Evija Papule uzsvēra, ka Izglītības un zinātnes ministrija joprojām nav radusi iespēju iedalīt normālu finansējumu Zinātņu akadēmijai.

Savukārt pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis pauda pārliecību, ka 2022. gada budžetā ir jābūt divām prioritātēm – veselības aprūpe un augstākā izglītība un zinātne. Viņš norādīja, ka šīm jomām nepieciešamos līdzekļus ir iespējams pārdalīt no Aizsardzības ministrijas budžeta, jo finansējums aizsardzības jomai nākamgad pārsniegs 2% no iekšzemes kopprodukta.

"Šos līdzekļus būtu lietderīgi novirzīt vai nu mediķu algām, vai augstākajai izglītībai un zinātnei," piebilda Dombrovskis.

Savukārt deputāts Viktors Valainis citēja koalīcijas pārstāvju teikto, ka zinātne ir viena no 2022. gada budžeta prioritātēm, tomēr ieplānotais finansējums nav pietiekams. "Ja reiz zinātne ir šī budžeta prioritāte, tad lēmumiem būtu jāatbilst vārdiem," secināja deputāts.

Vienlaikus Saeima atbalstīja koalīcijas deputātu Raivja Dzintara (NA), Jura Pūces (AP), Jura Juraša (JKP), Aināra Latkovska (JV) un Ata Zakatistova priekšlikumu tā dēvēto deputātu kvotu ietvaros piešķirt 5000 eiro biedrībai " Draudzīgais aicinājums" pasākuma "Gada Skolotājs" organizēšanai.

Atbalstu guva arī deputātu Zakatistovs, Ilzes Indriksones (NA), Latkovska un Juraša priekšlikums piešķirt 88 000 eiro Daugavpils būvniecības tehnikuma izglītības programmas īstenošanas vietas "Višķi" materiāltehniskās bāzes uzlabošanai mūsdienīgas mācību vides un kvalitatīvas profesionālās izglītības nodrošināšanai.

Jau vēstīts, ka nākamā gada budžeta projekts paredz tēriņus 12,4 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumus 10,66 miljardu eiro apmērā.

Tāpat nākamā gada budžeta likumprojekts paredz mērķdotāciju apjomu pašvaldībām 431 222 629 eiro apmērā, kas galvenokārt tiks novirzīta pašvaldību pedagogu darba samaksai. Savukārt pašvaldībām tiks nodrošināta valsts budžeta dotācija 187 190 543 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!