Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 5. maijā, neatbalstīja nodot izvērtēšanai opozīcijas deputātu priekšlikumu jau nākamgad ieviest bāzes pensiju.

Priekšlikumu izstrādāja frakcijas "Neatkarīgie" deputāti Ramona Petraviča, Māris Možvillo, Karina Sprūde, Aldis Gobzems, Ieva Krapāne un Ralfs Nemiro, kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti Ļubova Švecova, Kaspars Ģirģens, Jūlija Stepaņenko un Inguna Rībena.

Priekšlikuma iesniedzēji norāda uz skaudro situāciju par valsts vecuma pensiju saņēmēju dzīves apstākļiem, kad arvien krasāk palielinās cenas dažādām precēm un pakalpojumiem, t.sk. pārtikai un energoresursiem.

Tāpat deputāti pauž, ka pašreizējie piešķirtie kompensējošie mehānismi nespēj nosegt straujo dzīves līmeņa pasliktināšanos.

Opozīcijas deputāti rosina ieviest bāzes pensiju, kas skartu ikvienu pensionāru un būtu nozīmīgs solis nabadzības mazināšanai senioru vidū.

Opozīcijas priekšlikums paredzēja uzdot Ministru kabinetam izstrādāt normatīvo regulējumu, kas paredz Latvijā ieviest bāzes pensiju katram vecuma pensijas saņēmējam, sākot ar 2023. gada 1. janvāri, nosakot bāzes pensijas apmēru, to paredzēt ne mazāku kā minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzes apmērā – 136 eiro.

Jau vēstīts, ka Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi priekšlikumu kopumu, lai palīdzētu mājsaimniecībām inflācijas kāpuma apstākļos. Viens no priekšlikumiem paredz 2023. gadā paredzēt bāzes pensiju.

Tāpat ministrijas rosina īstenot ātrāk pensiju indeksāciju, paaugstināt transporta pabalstu personām ar invaliditāti un kā arī izmaksāt vienreizēju atbalstu senioriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!