Foto: Shutterstock

Saeimas vairākums ceturtdien, 27. janvārī, noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumus, kas paredzētu dāsnāku atbalstu energoresursu cenu krīzē.

Seima ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumu, kas paredz atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem, lai palīdzētu augošo energoresursu cenu krīzē. Atbalsts paredzēts no šā gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim jeb apkures sezonas laikā.

Parlaments noraidīja opozīcijas deputātu Ļubovas Švecovas un Jūlijas Stepaņenko priekšlikumu paredzēt atbalstu jau no 2021. gada 1. decembra. Švecova šo priekšlikumu pamatoja ar to, ka energoresursu cenas auga un negatīvi ietekmēja mājsaimniecības jau pagājušajā gadā.

Švecova un Stepaņenko vēlējās arī likumā ietvert punktu, kas paredzētu energoresursu piegādēm piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5%. Deputātes rosināja šādu nodokļa likmi paredzēt laika posmā no šā gada 1. februāra līdz šā gada 31. decembrim.

Švecova norādīja, ka PVN samazināšana energoresursiem budžetam izmaksātu 215 miljonus eiro. Viņas ieskatā, valsts budžetā šādi līdzekļi atrastos, kā liecina valdības lēmums ieguldīt naudu aviokompānijā "airBaltic" vai Liepājas cietuma būvniecībā. "Resursi ir, bet jautājums ir par vēlmi, kur izlietot nodokļu maksātāju naudu," secināja deputāte. Saeimas vairākums šo priekšlikumu noraidīja.

Parlamenta atbalstu arī neguva opozīcijā esošās frakcijas "Neatkarīgie" priekšlikums no 2022. gada 1. marta pilnā apmērā atcelt obligātā iepirkuma un jaudas komponentes elektroenerģijai.

Savukārt opozīcijas deputāte Ramona Petraviča (Neatkarīgie) rosināja palielināt likumā paredzētos pabalstus. Proti, senioriem un personām ar invaliditāti paredzēt ikmēneša pabalstu 75 eiro galīgajā lasījumā atbalstīto 20 eiro vietā. Savukārt ģimenēm ar bērniem Petraviča rosināja maksāt 125 eiro par bērnu un studentu, tomēr Saeima noraidīja arī šo priekšlikumu, atbalstot valdības priekšlikumu – 50 eiro par katru bērnu.

Petraviča atzina, ka valdības piedāvātais pabalsta apmērs ir "izsmiekls un pielīdzināms kabatas naudai skolēniem".

Atbalstu neguva arī opozīcijas deputātu Viktora Valaiņa (ZZS) un Ulda Auguļa (ZZS) priekšlikums no šā gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim izmaksā vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā pensionāriem un personām ar invaliditāti. Valainis norādīja, ka, lai arī Saeima noraida šo priekšlikumu, tomēr viņa pārstāvētais politiskais spēks neatkāpsies un aicinās vēlreiz pie tā atgriezties, jo senioriem 200 eiro vienreizējs pabalsts ir nepieciešams tagad.

Tāpat parlament noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšlikumu, paredzot, ka, elektroenerģijas vairumtirdzniecības vidējai mēneša cenai pārsniedzot 80 eiro par megavatstundu (MWh), ikviens elektroenerģijas patērētājs saņem kompensāciju par visu patērēto elektroenerģijas apjomu attiecīgajā mēnesī no valsts budžeta 80% apmērā par cenas daļu, kas pārsniedz noteikto robežu 80 eiro par MWh. ZZS rosināja šādu atbalsta pasākumu paredzēt no šā gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 27. janvārī, ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņēma Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumu, kas paredz iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam energoresursu cenu krīzē novirzīt 250 miljonus eiro, tostarp paredzēti pabalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!