Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu nodot bez atlīdzības Rīgas domei 48,99% valstij piederošo AS "Rīgas siltums" (RS) akciju. Priekšlikuma iesniedzēji uzskata, ka Rīgas dome varēs ietekmēt siltumenerģijas piegādes tarifa stabilitāti tikai tad, ja būs RS akciju kontrolpaketes turētāja. Turklāt Rīgas dome piecu gadu laikā atbalstījusi RS darbību, kopumā ieguldot projektos Ls 14 309 883.
RS tika dibināts 1996.gadā, lai pašvaldība varētu īstenot Enerģētikas likumā un likumā "Par pašvaldībām" noteikto pastāvīgo funkciju organizēt pilsētas iedzīvotājiem siltumapgādi.

Patlaban Rīgas domei pieder 49% RS akciju, valstij PA personā - 48,99%, AS "Baltijas Tranzītu banka" - 2%, "Latvenergo" - 0,01%. RS reģistrētais akciju kapitāls ir Ls 47 065 600.

Pēc domes lūguma nodot RS akcijas pašvaldībai ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis domes priekšsēdētājam Gundaram Bojāram nosūtīja atteikuma vēstuli. Atteikums pamatots ar valsts ieinteresētību nodrošināt stabilu Rīgas siltumapgādi. Ekonomikas ministrs iesaka domei iegādāties 2% akciju no privātā akcionāra.

Taču, kā uzskata domes amatpersonas, līdz ar atteikumu nodot pašvaldībai siltumapgādes uzņēmumu nav ievērotas Enerģētikas likuma un likuma "Par pašvaldībām" normas, kas paredz, ka siltumapgādei jābūt pašvaldību pārziņā.

Bojārs plāno turpināt sarunas ar Ministru prezidentu Andri Bērziņu par valstij piederošo RS akciju iespējamo nodošanu pašvaldībai un plāno nosūtīt arī atkārtotu vēstuli ar lūgumu vēlreiz izvērtēt šo jautājumu.

Intervijā Latvijas Radio premjers pauda nožēlu, ka valdības un Rīgas domes dialogs šobrīd notiek ar masu mediju starpniecību. No pašvaldības netiekot saņemti oficiāli un atbilstoši virzīti priekšlikumi.

"Jāsaka, ka šobrīd mūsu attiecībās ar domi ir vairāk emocionāla rakstura lietas, mēs vairāk sarunājamies ar radio starpniecību, ar avīžu starpniecību, un mēs nesaņemam konkrētus normatīvo aktu projektus," sacīja valdības vadītājs, atgādinot par priekšlikumu virzīšanas kārtību.

Bojārs norāda, ka RS ir iestāde, "no kuras atkarīgs rīdzinieku komforts", un, ja uzņēmuma akcijas nonāktu citu investoru rokās, varētu paaugstināties pakalpojumu cenas. Mērs uzskata, ka RS pakalpojumi iedzīvotājiem jāsniedz par iespējami zemāku samaksu, tādēļ Rīgas īpašumā būtu jābūt vismaz uzņēmuma kontrolpaketei.

Dome jau 1999.janvārī pieņēma lēmumu "Par Rīgas centralizētās siltumapgādes rehabilitācijas projektu", kura 7.punktā uzdeva pilsētas mēram, kas tolaik bija tagadējais premjers Bērziņš, iesniegt Ministru kabinetā rīkojuma projektu par 2% valstij piederošo RS akciju nodošanu bez atlīdzības pašvaldībai. Tādā veidā domei būtu uzņēmuma akciju kontrolpakete un varētu ietekmēt RS darbību, ievērojot uzņēmuma un rīdzinieku intereses.

Vērtējot RS akciju piederības maiņas jautājumu pēc būtības, premjers retoriski vaicāja, kādēļ domei nepieciešami tikai 2% RS akciju. Ņemot vērā jaunā Komerclikuma normas, kontrolpakete kādā no uzņēmumiem pati par sevi neko nedos, jo mazākuma akcionāru tiesības tiek aizsargātas, norādīja Bērziņš.

Premjers uzsvēra, ka Rīgas dome ar priekšlikumu par nepieciešamo RS akciju iegādi var vērsties arī pie citiem RS akcionāriem, piemēram, pie "Baltijas Tranzītu bankas". Kā ziņots, arī Rīgas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulators, ņemot vērā tuvākajā laikā paredzamo PA likvidāciju, aicina nodot PA valdījumā esošās RS valsts akcijas Rīgas domei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!