Saeima ceturtdien, skatot grozījumus likumā par pašvaldību vēlēšanām, noraidīja apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) priekšlikumus atļaut nepilsoņiem vēlēt pašvaldības.
Pēc aptuveni stundu ilgām debatēm Saeimas deputāti noraidīja SC un PCTVL priekšlikumus, kas paredzēja grozīt Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumu, ļaujot nepilsoņiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Par likuma grozījumiem balsoja 22 deputāti, pret bija 65, bet viens atturējās.

Šādus grozījumus likumā atbalstīt aicināja kreiso partiju politiķi, kas norādīja uz Eiropas Savienības institūciju aicinājumiem, Igaunijas piemēru, kur nepilsoņi jau vairākus gadus piedaloties pašvaldību vēlēšanās, kā arī Lietuvas pieredzi. Savukārt pret šādiem grozījumiem likumos deputātus balsot aicināja nacionāli noskaņotie deputāti no apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, Tautas partijas un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

PCTVL deputāts Jakovs Pliners uzsvēra, ka nepilsoņi Latvijā ir "godīgi nodokļu maksātāji". "Liedzot viņiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās, notiek atklāta laupīšana, kas principā neatšķiras no kabatzagļu rīcības," sacīja Pliners.

Savukārt TB/LNNK deputāts Pēteris Tabūns sacīja, ka šādu priekšlikumu iesniegšana skatīšanai Saeimā liecina par kreiso partiju vēlmi "demonstrēt muskuļu spēku". Tabūns pauda prieku, ka aptuveni 400 000 nepilsoņu nav vēlējušies naturalizēties, jo tad "Saeimā sēdētu vismaz 50 sarkanie, kas tad notiktu ar Latviju?"

"Nepilsonis diemžēl Latvijā ir nevis potenciālais resurss, bet eksistējošs drauds Latvijai un Latvijas neatkarībai, jo viņi negrib kļūt par Latvijas pilsoņiem, viņi turpina Latvijas pārkrievošanas politiku, atkal grib atgriezt padomju laikus Latvijā, kad viņiem bija teikšana, " sacīja Tabūns.

Savukārt PCTVL deputāts Nikolajs Kabanovs pauda neizpratni, kāpēc Tabūns kreisās partijas saucot par "sarkanajām". "Atšķirībā no Tabūna es nekad neesmu bijis PSKP," sacīja Kabanovs, aicinot Latvijas Pirmo partiju (LPP), kuras priekšsēdētājs Ainārs Šlesers iepriekš pauda atbalstu nepilsoņu tiesībām vēlēt pašvaldības, savus solījumus īstenot darbos.

Neviens no LPP deputātiem debatēs par nepilsoņu tiesībām vēlēt pašvaldības neuzstājās un, spriežot pēc balsojuma rezultātiem, LPP politiķi neatbalstīja šo priekšlikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!