Foto: Saeimas administrācija
Saeimas vairākums ceturtdien neatbalstīja Zatlera Reformu partijas (ZRP) ierosinājumu turpmāk nemaksāt pabalstus atlaista parlamenta deputātiem, balsojumā pret vienojoties "Saskaņas centram" (SC) un daļai "Vienotības" frakcijas.

Par ZRP frakcijas iesniegtajiem grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā nobalsoja 34 deputāti – ZRP un VL-TB/LNNK frakcijas, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji Aija Barča, Andris Bērziņš, Augusts Brigmanis, Jānis Dūklavs un Ilona Jurševska.

Pret bija 39 deputāti – SC frakcija, kā arī puse "Vienotības" frakcijas – desmit deputāti. Savukārt atturējās 15 deputāti: deviņi no "Vienotības", ZZS pārstāvji Uldis Augulis, Rihards Eigims, Jānis Klaužs, Raimonds Vējonis un Jānis Vucāns, kā arī pie frakcijām nepiederošais Gunārs Rusiņš.

ZRP priekšlikums paredzēja Saeimas atsaukšanas vai Saeimas atlaišanas gadījumā nemaksāt vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā deputātam, kura mandāts izbeidzas līdz ar attiecīgās Saeimas pilnvarām.

Pašlaik likums atsevišķi neregulē pabalstu izmaksu situācijās, kad Saeimas pilnvaru termiņš izbeidzas nevis vispārējā kārtībā pēc četriem gadiem, bet Saeima ir atsaukta vai atlaista. Saeimas atsaukšanas vai atlaišanas gadījumā Saeimas pilnvaras izbeidzas, jo vēlētāji tautas nobalsošanā ir pauduši neapmierinātību ar Saeimas darbu, līdz ar to pabalsta izmaksāšana nav pamatota, uzskata ZRP.

"Šāds regulējums radījis neizpratni arī vēlētājos, kuri pirms 11.Saeimas vēlēšanām aicinājuši ZRP deputātu kandidātus rast risinājumu šai situācijai," teikts partijas paziņojumā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite (ZRP), debatēs iestājoties par grozījumiem, aicināja atcelt šīs tikai deputātiem domātās privilēģijas, kas neattiecas uz citiem darba ņēmējiem, kuri tiek atlaisti "pēc panta".

Pret grozījumiem iestājās Sergejs Dolgopolovs (SC), kurš ironizēja, ka varētu uzlikt visiem atlaistajiem deputātiem pienākumu samaksāt vienreizēju nodevu. Viņš uzsvēra, ka nekur un nekad nav runāts par deputātu politisko atbildību, tāpēc vispirms šīs jēdziens būtu jāiestrādā likumos. Deputāts arī norādīja, ka Darba likumā nav paredzēta kolektīvā atbildība. "Kāpēc par tiem nepareizajiem lēmumiem jāatbild deputātiem, kas iestājušies pret tiem?" vaicāja Dolgopolovs, atgādinot, ka parlamentā darbojas gan pozīcija, gan opozīcija.

Jau ziņots, ka pēc Saeimas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, 28.maijā toreizējais prezidents Valdis Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.

Referendumā 23.jūlijā par 10.Saeimas atlaišanu sestdien referendumā nobalsojuši 650 518 jeb 94,3% referenduma dalībnieku, pret - 37 829 jeb 5,48% balsotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!