Foto: DELFI
Saeimas deputāti ceturtdien balsojot nolēma, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nesāks vērtēt parlamenta opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu sagatavotos grozījumus Pensiju likumā, piedāvājot no nākamā gada atsākt ”iesaldēto” valsts pensiju indeksāciju.

Par to balsoja 37 deputāti no ZZS un SC frakcijām, bet pret bija ”Vienotības”, Reformu partijas, Nacionālās apvienības un neatkarīgie deputāti, bet atturējās Gaidis Bērziņš, Einārs Cilinskis, Raivis Dzintars un Dzintars Rasnačs no NA, kā arī Ingmārs Čaklais un Inguna Rībena no ”Vienotības.”

ZZS rosināja izslēgt likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu, ka "valsts pensijas no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim pārskatītas netiek". Ar šo punktu, sākoties krīzei, toreizējā valdība atteicās no iepriekš ikgadējas pensijas indeksācijas. Pirms krīzes pensijas tika palielinātas, ņemot vērā ikgadējo inflāciju.

ZZS frakcijas deputāte, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča uzrunā plenārsēdes laikā uzsvēra, ka nākamgad šim mērķim būtu nepieciešama salīdzinoši maza summa – trīs miljoni latu. Iepriekš likumprojekts par pensiju indeksāciju bija Saeimas darba kārtībā pirms 11. Saeimas vēlēšanām, taču tad deputāti nespēja vienoties ar Latvijas Pensionāru federāciju.

ZZS sagatavotais likumprojekts arī paredzēja vecuma pensiju, kas piešķirta priekšlaicīgi, līdz likumā noteiktā vecuma sasniegšanai izmaksāt proporcionāli apdrošināšanas stāžam šādā apmērā: ar apdrošināšanas stāžu no 30 gadiem līdz 35 gadiem - 50% apmērā no piešķirtās vecuma pensijas, ar apdrošināšanas stāžu no 35 gadiem līdz 40 gadiem - 60% apmērā no piešķirtās vecuma pensijas un ar stāžu no 40 gadiem līdz 45 gadiem - 70% apmērā no piešķirtās vecuma pensijas.

Priekšlaicīgi piešķirtās pensijas izmaksa cilvēkiem ar apdrošināšanas stāžu virs 45 gadiem būtu 80% apmērā no piešķirtās vecuma pensijas, bija piedāvājusi ZZS.
Aprēķināts, ka šim mērķim nākamā gada budžetā būtu nepieciešami divi līdz trīs miljoni latu.

ZZS deputāti, pagājušajā nedēļā tiekoties ar Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītāju Ainu Verzi, LPF valdes locekli Andri Siliņu un LPF pārstāvi Jāni Felsbergu, pārliecinājušies par sagatavotā likumprojekta "Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" aktualitāti un iesniedza to Saeimas Prezidijam.

Jau vēstīts, ka Labklājības ministrija ir vērtējusi pensiju indeksācijas iespējas 2013.gadā, tomēr pašlaik tā nav paredzēta, iepriekš izteicās premjers Valdis Dombrovskis (V ). Viņš teicis - pensiju indeksāciju varētu skatīt 2014.gada budžeta kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!