Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 17. februārī, līdz 30 dienām pagarināja termiņu, kādā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) jāpieņem lēmums par slimības pabalsta piešķiršanu, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Minētās izmaiņas paredzētas steidzamības kārtā pieņemtajos grozījumos Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.

Likuma izmaiņas noteic, ka VSAA lēmumu par slimības pabalsta piešķiršanu pieņems 30 dienu laikā pēc pabalsta piešķiršanai nepieciešamo dokumentu un citas informācijas saņemšanas. Patlaban aģentūrai lēmums par B lapas apmaksu jāpieņem 10 darba dienu laikā.

Termiņa pagarinājums būs spēkā vienu mēnesi - no šī gada 21. februāra līdz 21. martam.

Likums grozīts, ņemot vērā straujās Covid-19 saslimstības izplatības dēļ būtiski pieaugušo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā saņemto slimības pabalsta piešķiršanas iesniegumu skaitu, kā arī augsto saslimstību aģentūras darbinieku vidū, kas patlaban kavē lēmumu pieņemšanu noteiktajā termiņā, teikts grozījumu anotācijā.

VSAA pārstāvji par likuma grozījumu virzību atbildīgajā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā apliecināja, ka iesniegumus par slimības pabalstu piešķiršanu izskatīs un lēmumus par pabalstu piešķiršanu pieņems, cik vien iespējams, operatīvi un cilvēkiem naudu par B slimības lapām izmaksās bez liekas kavēšanās.

Likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Jau vēstīts, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras apkopotā informācija liecina, ka decembrī Covid-19 dēļ bija atvērtas vairāk nekā 11 000 valsts apmaksāto darbnespējas B lapu. Pavisam VSAA decembrī bija atvērtas 72 000 darbnespējas B lapas. Tas ir par 38% vairāk nekā attiecīgi pirms gada. Aptuveni katra sestā lapa bijusi izdota Covid-19 dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!