Foto: DELFI

Saeimas deputāti uz ārkārtas sēdi par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim pēc Nacionālās apvienības (NA) deputātu pieprasījuma saistībā ar notikumiem 16. martā sanāks pirmdien plkst.10, tā otrdienas rītā nolēmis Saeimas prezidijs.

Ārkārtas sēde par šo jautājumu sasaucama saskaņā ar Saeimas Kārtības rullī paredzēto kārtību, ka pēc demisijas pieprasījuma kādam ministram deputātiem par to jālemj piecu līdz desmit dienu laikā pēc šāda iesnieguma sagatavošanas.

Premjers Valdis Dombrovskis ( V) pirmdien gan atzina, ka NA ar iekšlietu ministra demisijas pieprasījumu pārkāpj koalīcijas līgumu un tas noteikti apgrūtinās koalīcijas darbu, tāpēc par to nepieciešamas politiskās diskusijas. NA pārkāpjot koalīcijas līguma punktu, kas paredz, ka "koalīcijas partneri nevirza ministru demisijas pieprasījumu". "Rīcība pretēji tam, protams, apgrūtina koalīcijas tālāko darbu," sacīja Dombrovskis.

Pagaidām par sekām un tālākajiem soļiem Dombrovskis gan vairījās runāt – par to esot vēl pāragri spriest – priekšā starppartiju politiskās konsultācijas.

Savukārt NA līderis Raivis Dzintars pauda, ka NA virzītais Kozlovska demisijas pieprasījums ir ārkārtas situācija, taču tas ir "vērtību un cilvēciskuma jautājums, jautājums par latviešu karavīru piemiņu un godu", kam pāridarījumus policija nav spējusi novērst, skaidroja politiķis.

Dzintars teica – Kozlovska darbība pēc 16.marta liecinājusi, ka viņa viedoklis ar NA esot krietni atšķirīgs. Pēc NA domām, Kozlovskim būtu vajadzējis atvainoties karavīru organizācijām par to, ka policija nav ierobežojusi tā saucamo antifašistu skaļās aktivitātes, ka traucējušas piemiņas gājiena mierīgai norisei, kā arī saukt pie atbildības cilvēkus, kuri traucējuši piemiņas gājienu, un solīt rīkoties, lai šādi notikumi 16.martā vairs neatkārtotos.

Jau vēstīts, ka Nacionālā apvienība (NA) pirmdien valdes un frakcijas ārkārtas sēdē nolēma oficiāli pieprasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju.

Skaidrojot šo lēmumu, Parādnieks uzsvēra, ka policija 16.marta gājiena laikā pie Brīvības pieminekļa pieļāvusi "emocionālu vardarbību un zaimošanu".

Sestdien pie Brīvības pieminekļa vairāki Nacionālās apvienības politiķi mēģināja nokļūt pie biedrības "Apvienība pret nacismu" aktīvistiem, laužoties cauri policijas barjerai, lai izslēgtu skaļruņus, taču policija viņus apturēja.

Nacionālā apvienības deputāti uzskata, ka likumsargi nedrīkstēja pieļaut antifašistu biedrības skaļu uzstāšanos pie Brīvības pieminekļa 16.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!