Foto: Rīgas dome

Saeima 27. maijā nobalsoja par nosodījuma paušanu Baltkrievijai saistībā ar 23. maijā veikto "Ryanair" reisa "FR4978" nosēdināšanu Minskā, kas tika veikta, aizbildinoties ar terorisma draudiem. Par paziņojumu balsoja 59, pret 5.

Debatēs pirms Saeimas paziņojuma iekļaušanas Saeimas sēdes darba kārtībā pret to iebilda deputāts Aldis Gobzems, kurš norādīja, ka, viņa ieskatā, Latvija tiek izmantota kā "klēpja sunītis, kas rej pie žoga". Viņš apšaubīja šādu paziņojumu jēgu, kā arī pieļāva, ka tie ir vainīgi pie sarūkošā tranzīta un ostu biznesa.

"Vai Baltkrievijas opozīcija mums ir apsolījusi pilnas ostas," vaicāja Gobzems, norādot, ka "ārpolitika nav romantika".

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA) norādīja, ka līdz šim Lukašenko režīma problēmas bijušas iekšējās problēmas Baltkrievijā, bet Lukašenko veiktais "gaisa pirātisms" bijusi būtiska eskalācija.

Pret Saeimas paziņojumu galvenokārt debatēja deputāti no partijas "Saskaņa", piemēram, Nikolajs Kabanovs norādīja, ka šādā veidā Latvija var zaudēt būtiskus tranzīta ieņēmumus. Tāpat viņš uzsvēra, ka opozīciju Baltkrievijā atbalstot vien 10 līdz 20 procentu Baltkrievijas tautas. Gan viņš, gan citi "Saskaņa" deputāti — Igors Pimenovs un Sergejs Dolgopolovs nosodīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) un Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) rīcību, noņemot Baltkrievijas karogu pasaules čempionāta karogu stendā, aizvietojot to ar opozīcijas karogu.

Arī Ivars Zariņš (S) pārmeta Rinkēvičam un Staķim karoga nomaiņu. Viņš arī pieļāva, ka ar šodienas paziņojumu varētu tikt uzsākts "sankciju karš" ar Baltkrieviju.

Pret debatēja arī partijas "Likums un kārtība" pārstāves Jūlija Stepaņenko un Ļubova Švecova. Švecova norādīja, ka šāda rīcība paātrina Baltkrievijas satuvināšanos ar Krieviju. Stepaņenko arī pārmeta, ka nevienam no paziņojuma autoriem nebūs jāpieredz reālās tā sekas, piemēram, ieņēmumu krišanās vai sarežģījumi satikt radiniekus.

Turpretim par šo paziņojumu debatēja vien Krista Baumane (AP), kura uzskaitīja pēdējos Lukašenko režīma upurus, kā arī uzsvēra, ka Saeimai nepieciešams atbalstīt Baltkrievijas tautu visos iespējamajos veidos.

Saeimas paziņojumā norādīts, ka Saeima stingri nosoda Baltkrievijas varas iestādes, kas ar vardarbības draudiem un militāro spēku iesaisti panākušas lidmašīnas nosēšanos, tādējādi apdraudot aviācijas drošību un vairāk nekā 123 lidmašīnas pasažieru, tostarp arī Latvijas pilsoņu, un apkalpes locekļu dzīvību, un norāda, ka ar šādu rīcību ir pārkāptas starptautisko tiesību normas.

Tāpat Saeima aicina Starptautiskos Civilās aviācijas organizāciju (ICAO) un Eiropas Aviācijas organizāciju nekavējoties izmeklēt šo noziegumu, kā arī aicina ICAO aizliegt visus pārlidojumus Baltkrievijas gaisa telpā, ieskaitot lidojumus uz Baltkrieviju un no Baltkrievijas, kamēr nebūs zināmi izmeklēšanas rezultāti vai uzlabojusies drošības situācija

Deputāti arī pievienojas Eiropas Padomes aicinājumam veikt vajadzīgos pasākumus, lai liegtu Baltkrievijas lidsabiedrībām šķērsot Eiropas Savienības gaisa telpu un novērstu šo lidsabiedrību reisu piekļuvi Eiropas Savienības lidostām.

Saeima uzskata par nepieņemamu žurnālista Ramana Protaseviča un Sofijas Sapegas aizturēšanu, ar ko ir pārkāptas viņu pamattiesības, attiecīgi Saeima pieprasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Protaseviču un Sapegu, kā arī citus politieslodzītos.

Deputāti stingri nosoda Lukašenko režīmu par neatkarīgo mediju, demokrātiskās opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības vajāšanu un pret to pārstāvjiem vērstajām represijām un uzsver, ka neatkarīgi mediji un pilsoniskās sabiedrības iesaiste ir demokrātiskas sabiedrības un tiesiskuma priekšnosacījums. Tāpat starptautiskā sabiedrība aicināta nepārprotami nosodīt Baltkrievijas varas iestādes par “Ryanair” lidmašīnas nelikumīgo nosēdināšanu, kā arī vardarbīgu izturēšanos pret miermīlīgiem iedzīvotājiem un mediju pārstāvjiem. Tāpat pausts atbalsts turpmāku mērķtiecīgu pret Baltkrieviju vērstu ekonomisko sankciju noteikšanai, un pausta solidaritāte ar Baltkrievijas tautu tās centienos veidot brīvu, demokrātisku un drošu savas valsts nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!