Foto: LETA

Saeima ceturtdien piekrita, ka pie stūres dzērumā pieķertajam deputātam Veiko Spolītim (V) tiek izpildīts administratīvais arests.

Tas nozīmē, ka Spolītim nebrīvē nāksies pavadīt piecas diennaktis.

"Par" balsoja 85 deputāti, bet Spolītis balsojumā atturējās.

Spolītis pēc Saeimas lēmuma žurnālistiem norādīja, ka balsojumā atturējies, jo par "sevi nav jābalso". "Saeimai šeit īsti nav, ko darīt, jo ir tiesas lēmums," Saeimas piekrišanu savam arestam vērtēja Spolītis.

Viņš atklāja, ka plāno rosināt izmaiņas Satversmē, jo par deputātu izdošanu administratīvajai sodīšanai Saeimai nebūtu jālemj. Nav jāšķiro deputāti un pārējie cilvēki, klāstīja Spolītis, paužot viedokli, ka jāatsakās no deputātu imunitātes attiecībā uz administratīvajiem pārkāpumiem.

Pagaidām nav zināms, kad Spolītis izcietīs piemēroto arestu. Viņš esot bijis Salaspils iecirknī, kam uzdots izpildīt sprieduma daļu par administratīvo arestu, taču lēmums par aresta datumu jāpieņem policijai. "Tad, kad paziņos, būs jābrauc, tas nav no paša atkarīgs," skaidroja Spolītis.

Tā kā elektroniskas ierīces aresta izciešanas laikā nedrīkst izmantot, deputāts līdzi plāno ņemt papīru, zīmuli un grāmatas. Dzejoļus viņš neplānojot rakstīt, taču veikšot piezīmes.

Saeimas lēmumam pievienotais Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas spriedums liecina, ka šā gada 29.oktobra vakarā Spolītis vadīja automašīnu Granīta ielā, atrodoties alkoholisko dzērienu iespaidā. Viņa izelpā konstatētas 1,4 promiles alkohola.

Tiesā Spolītis skaidrojis, ka, strādājot divās vietās, rodas izdegšana un viņš izdarījis kļūdu. Tā esot lieta, ko Spolītis vairāk neplāno darīt.  "Pēc pieņemšanas parasti brauc ar vilcienu vai taksi, bet materiālās situācijas dēļ pieņēma šādu lēmumu," par Spolīša klāstīto vēstīts spriedumā.

Tiesa Spolītim piemēroja administratīvo arestu uz piecām diennaktīm, 850 eiro naudas sodu un atņēma vadītāja tiesības uz diviem gadiem. Jānorāda, ka tas ir minimālais iespējamais sods. Par atbildību mīkstinošu apstākli tiesa atzinusi to, ka Spolītis atzina savu vainu un nožēloja izdarīto.

Lai arī Spolītis pārkāpumu veica vēl pirms deputāta mandāta apstiprināšanas, Saeimai bija jālemj par piekrišanu aresta izpildei, jo tādējādi tiek ierobežota deputāta brīvība.

"Delfi" jau rakstīja, ka vēl pirms deputāta mandāta apstiprināšanas Spolītis aizturēts, vadot automašīnu 1,4 promiļu reibumā.  Neskatoties uz partijas "Vienotība" valdes lūgumu, Spolītis neplāno nolikt mandātu, taču ir apturējis darbību partijā.

Partijas līdere Solvita Āboltiņa iepriekš pieļāva, ka pie sarunas par Spolīša mandātu pēc kāda laika nāksies atgriezties, tomēr konkrētu termiņu nenorādīja - tas atkarīgs arī no tā, kad Spolītis izcietīs piespriesto piecu diennakšu arestu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!