Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 10. martā, trešajā lasījumā atbalstīja Procesu norises elektroniskā vidē valsts platformas likumu, kas izstrādāts, lai nodrošinātu koordinētu e-lietas darbību un uzraudzību.

Likums rada tiesisku pamatu iestādēm apstrādāt personas datus un procesos iesaistītajām personām piekļūt lietas materiāliem.

Likums definē procesa elektroniskā vidē jēdzienu, nosakot, ka tas ir kriminālprocesa, administratīvā pārkāpuma procesa, administratīvā procesa, civilprocesa, audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanas bērniem un nolēmuma izpildes procesa īstenošana un procesos apstrādājamo datu pieejamība elektroniskajā vidē, kuru nodrošina informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumu kopums (e-lieta).

Tāpat likums noteic e-lietas īstenošanas ietvaru un regulē arī personu datu apstrādes nolūku un robežas.

E-lietas platforma tiek definēta kā centralizēta koplietošanas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu kopums. Tā nodrošinās e-lietas datu apmaiņu starp iesaistītajām iestādēm, personām un procesā iesaistītajiem dalībniekiem. Tajā vienuviet būs pieejami e-pakalpojumi, informācija un lietas materiāli pirmstiesas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesos iesaistītajām personām.

Likums paredz ieviest arī vienotos kalendārus, kas saturēs ziņas par personu (advokātu, prokuroru, tiesnešu) un resursu (iestāžu un tiesu attiecīgo telpu, tehnisko iekārtu) pieejamību. Vienotie kalendāri atvieglos tiesvedības procesa organizēšanu un tiesas sēžu plānošanu, norāda likumprojekta autori Tieslietu ministrijā. Kalendāru informācijas apmaiņa starp iestāžu informācijas sistēmu un e-lietas platformu notiks automātiski.

Tāpat likums noteic personu datu apstrādes pārziņus, platformas pārzini, kā arī e-lietas uzraudzības padomes izveidi.

"Tieši šobrīd ir izdevīgs laiks, lai valsts virzītos digitalizācijas virzienā. Tam ir objektīva nepieciešamība, ir finansējums un politiskā griba. Digitalizācija nozīmē efektivitāti, caurspīdību, augstāku pievienoto vērtību. Arī iekšlietās un tieslietās tas ir būtiski," iepriekš sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (JKP).

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Jau vēstīts, ka Latvijas Republikas prokuratūra trīs mēnešos E-lietas platformā publicējusi jau 24 tūkstošus krimināllietu materiālu.

Pašreiz turpinās sistēmas attīstīšana, un 2022. gada martā plānots pilnībā iedarbināt E-lietas platformas funkcionalitāti – līdz ar to būs pieejama arī lietas materiālu publikācija lietas dalībniekiem, kā arī iesniegumu saņemšana no portāla lietotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!