Foto: Saeimas administrācija

Saeima otrajā un galīgajā lasījumā ceturtdien pieņēma grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā, Meža likumā, Publiskās personas mantas atsavināšanas likumā, kā arī Būvniecības likumā, ar kuriem tiks atvieglota Latvijas Austrumu robežas izbūve.

Grozījumi tika skatīti paātrinātā kārtībā un ceturtdien no rīta Saeimas sēdē tie tika apstiprināti pirmajā lasījumā. Savukārt pēc tam grozījumi tika caurskatīti Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Grozījumos Latvijas Republikas valsts robežas likumā tika iekļauts arī priekšlikums, kas noteic, ka Ministru kabinetam reizi gadā jāinformē Saeimu par robežas izbūves gaitu. Šāds pienākums valdībai būs jāveic līdz brīdim, kad tiks pabeigta robežas izbūve. Šo priekšlikumu sākotnēji rosināja opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S), taču komisijas sēdes laikā tas tika pilnveidots. Par grozījumiem galīgajā lasījumā balsoja 74 deputāti, pret grozījumiem neviens nebalsoja.

Savukārt par grozījumiem Meža likumā balsoja 68 parlamentārieši, bet viens deputāts balsoja pret. Toties par grozījumiem Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā balsoja 73 deputāti, bet neviens nebalsoja pret.

Jau vēstīts, ka ar grozījumiem tiks paplašināts regulējums par to, kas ir iekļauts pierobežas joslā. Turpmāk pierobežas joslā tiks iekļauta ne tikai valsts robežas josla, bet arī patrulēšanas josla — vieta, kur valsts ārējās robežas josla nav nosakāma publisko ūdeņu vai dabisku šķēršļu dēļ, kā arī gadījumos, kad pie ārējās robežas nav iespējams nodrošināt robežapsardzības sistēmas pastāvēšanai nepieciešamos apstākļus.

Pierobežas joslā turpmāk būs ietverta arī robežzīmju uzraudzības josla — teritorija no valsts robežas līdz patrulēšanas joslai.

Ministrijā skaidroja, ka, lai vēl vairāk stiprinātu robežu ar Baltkrieviju, nepieciešama koku un krūmu izciršana, zemes līdzināšana, un arī citi labiekārtošanas darbi.

Koku ciršanas tiesības un īpašuma tiesības uz nocirstajiem kokiem valsts robežas joslā, patrulēšanas joslā un robežzīmju uzraudzības joslā IeM turpmāk nodod akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži".

Savukārt Būvniecības valsts kontroles birojs pildīs Būvniecības likumā un citos būvniecības jomas normatīvajos aktos noteiktās būvvaldes funkcijas attiecībā uz IeM vai tās padotības iestādes vajadzībām nepieciešamo būvju būvniecību ne tikai valsts robežas, bet arī patrulēšanas un robežzīmju uzraudzības joslās. Līdz šim uzsākto pierobežas būvniecības projektu būvniecības tiesiskumu kontrolēs attiecīgās pašvaldības būvvalde.

Lai Būvniecības valsts kontroles birojs varētu veikt savas funkcijas atbilstoši grozījumiem Būvniecības likumā, nostiprinot robežu, valdība pieņēma zināšanai IeM priekšlikumu par finansējuma pārdali 17 706 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz nelikumīgo robežpārkāpēju pieplūdumu Latvijas pierobežā, Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados un Daugavpils pilsētā ir izsludināta ārkārtējā situācija. Valsts robežsardzei robežu uzraudzībā palīdzību sniedz Nacionālie bruņotie spēki un Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!