Foto: DELFI
Saeima ceturtdien atbalstīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto lēmuma projektu par plānošanas reģionu nepieciešamību, kurā "par acīmredzami nelietderīgām" atzīta plānošanas reģionu likvidēšana vai reorganizācija.

Par lēmumprojektu nobalsoja 91 deputāts.

Ņemot vērā nepieciešamību veicināt reģionālo attīstību, Saeima nolēma atzīt par acīmredzami nelietderīgām darbības, kas vērstas uz plānošanas reģionu likvidēšanu, reorganizēšanu vai citādu būtisku to statusa mainīšanu vai funkciju mazināšanu, līdz šāds uzdevums valdībai netiek paredzēts likumā.

Tāpat Saeima atzina par lietderīgu un nepieciešamu arī turpmāku plānošanas reģionu iesaistīšanos teritorijas attīstības plānošanā, sabiedriskā transporta pārvadājumu organizēšanā likumā noteiktajā kārtībā un Eiropas Savienības politiku instrumentu finansēto projektu īstenošanā.

Parlaments arī atzina, ka svarīgs mērķis ir turpināt reģionālo reformu un uz plānošanas reģionu bāzes decentralizēt valsts pārvaldi.

Kā vēstīts, februārī lēmuma projektu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti atbalstīja virzīšanai Saeimā. "Ar šo lēmuma projektu vēlamies apturēt paredzēto plānošanas reģionu likvidāciju, jo tās rezultātā, piemēram, sabiedriskā transporta kustību valsts reģionos organizētu nevis vietējā vara, kas ir tuvāk iedzīvotājiem un labāk zina viņu vajadzības, bet gan Rīgā. Tas nav pieļaujams," pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa (ZZS). Viņš arī uzsvēra, ka "ir jādomā, kā panākt lielāku valsts varas decentralizāciju, ministriju funkcijas nododot plānošanas reģioniem."

Valdība pērn decembra beigās uzdeva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai izstrādāt un līdz šā gada 1.maijam iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus par plānošanas reģionu funkciju, mantas, finanšu līdzekļu, tiesību un saistību pārņēmējiem. Ar premjera Valda Dombrovska (V) rīkojumu šogad novembrī izveidotā darba grupa rosināja plānošanas reģionu likvidāciju pabeigt līdz 2012.gada 1.janvārim un uz to bāzes izveidot vēlētas deviņu apriņķu pašvaldības, kuras varētu ievēlēt 2013.gada pašvaldību vēlēšanās.

Reģionālās attīstības likumā noteikts, ka plānošanas reģions ir atvasināta publiska persona un tās lēmējorgāns ir plānošanas reģiona attīstības padome. Pašlaik ir izveidoti pieci plānošanas reģioni - Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales. Būtiskākās reģionu funkcijas ir reģionālā līmeņa attīstības plānošana un koordinācija, vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu tiesiskuma uzraudzība, sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīkla reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos organizēšana un citas.

Valsts budžeta finansējums plānošanas reģionu uzturēšanai ir samazinājies no 1,35 miljoniem latu 2009.gadā līdz 693 665 latu šogad. Papildus reģioni no valsts budžeta saņem arī 200 000 latu sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanai. Paši plānošanas reģioni no 2006. līdz 2010.gadam no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un ārvalstu atbalsta instrumentu, kā arī citu avotu finansējuma ir piesaistījuši 9,4 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!