Foto: LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas virknē izdienas pensiju piešķiršanu reglamentējošo likumu, precizējot kārtību, kādā tiek aprēķināta vecuma pensija personām, kuras iepriekš saņēmušas izdienas pensiju, informēja parlamenta Preses dienestā.

Likumos saglabāts princips, ka gadījumā, ja aprēķinātā vecuma pensija ir mazāka par izdienas pensiju, faktiskais personai izmaksājamās pensijas apmērs netiek samazināts un paliek izdienas pensijas līmenī.

Izmaiņas attieksies uz vecuma pensijas aprēķināšanas kārtību gadījumos, ja persona par uzkrāto otrā līmeņa pensijas kapitālu no dzīvības apdrošināšanas sabiedrības izvēlēsies iegādāties tā dēvēto mūža pensijas polisi.

Līdz šim, iegādājoties mūža pensijas polisi, vecuma pensija tika aprēķināta, par pamatu ņemot tikai personas uzkrāto pirmā līmeņa pensijas kapitālu. Ja izdienas pensijas saņēmējam aprēķinātā vecuma pensija ir mazāka par līdzšinējo izdienas pensiju, starpība tika segta no valsts budžeta līdzekļiem.

Šāda kārtība ir nevienlīdzīga attiecībā pret tiem izdienas pensijas saņēmējiem, kuri otrā līmeņa pensijas kapitālu izvēlas pievienot pirmā līmeņa pensijai, skaidro Saeimā. Šādā gadījumā vecuma pensiju aprēķina no abu līmeņu summētā uzkrājuma, un starpība, kas no valsts budžeta sedzama starp līdzšinējo izdienas pensiju un aprēķināto vecuma pensiju, ir mazāka. Tas nostāda izdevīgākā situācijā tās personas, kuras izvēlas iegādāties mūža pensijas polisi, norāda parlamentā.

Iecerēts, ka ar veiktajām izmaiņām likumos tiks novērstas šādas nevienlīdzīgas attieksmes iespēju, un vecuma pensijas aprēķināšanā ņems vērā otrā līmeņa pensijas kapitālu arī gadījumā, ja par to tiek iegādāta mūža pensijas polise.

Lai nodrošinātu tiesiskās paļāvības principam atbilstošu pāreju uz jauno tiesisko regulējumu, izmaiņas likumos tiks ieviestas no 2023. gada 1. janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!