Foto: DELFI
Saeimā rosina būtiskas izmaiņas nozarē – plānots izstrādāt kritērijus, lai noteiktu, kādam nākotnē jābūt televīziju pamata piedāvājumam, uz kura pamata televīzijas operatori veidotu savu programmu piedāvājumu skatītājiem, liecina Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājas Ināras Mūrnieces (Nacionālā apvienība) teiktais.

Kritērijus izstrādās Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļupadome (NEPLP), un jaunā kārtība spēkā, iespējams, varētu stātiesjau no 2014.gada.

"Spēkā tas būtu pēc 2014.gada 1.janvāra un noteiktu, kam jābūttelevīzijas pamatpiedāvājumā, un, ja jūs gribat vēl kaut ko liktklāt, lūdzu, tā ir jūsu darīšana, bet šiem kanāliem noteikti irjābūt, un plus vēl ir bezmaksas televīzijas apraide," sacījadeputāte.

Runa varētu būt par sešiem septiņiem kanāliem.

"Komisija iecerējusi, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņaslīdzekļu padome izstrādās jaunu regulāciju, kādiem televīzijaskanāliem ir jābūt pamatpakas piedāvājumā, kam ir jābūt lingvistiskiun ģeogrāfiski sabalansētam piedāvājumam. Mēs gribam noteikt, kapamatpaketei, uz kuras bāzes tiek veidotas nākamās, ir jābūtkonkrētam piedāvājumam. Pilnīgi noteikti tur ir jābūtsabiedriskajiem televīzijas kanāliem, kā arī nacionālajiemkomerckanāliem, vietējām reģionālajām televīzijām un EiropasSavienības dalībvalstu sabiedriskajām televīzijām," pastāstīja Saeimas komisijas vadītāja Mūrniece.

Piedāvājumam esot jābūt pamatīgi izstrādātam, tostarp jāpētacitu valstu prakse, un jābūt mehānismam, kā likuma grozījumusiedzīvināt praksē. Mūrniece vēlētos, lai tas attiektos ne tikai uzkabeļoperatoriem, bet vēl arī citām platformām, taču pagaidāmdiskusijas esot vēl tikai sākumā.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lems par grozījumiemElektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas atcels obligātoretranslāciju jeb "must carry" principu nacionālajiemkomerckanāliem, ļaujot tiem ar kabeļoperatoriem vienoties parsamaksu par piegādāto saturu. Taču šo lielāko izmaiņu dēļ šādakārtība būs spēkā tikai nepilnu gadu – iecerēts, ka tā spēkāstāsies 2013.gada 31.martā un būs spēkā līdz 2014.gada1.janvārim.

Tādējādi "must carry" principa atcelšana, par ko tik ļotiiestājās nacionālie komerckanāli, būs spēkā tikai neilgu laiku.Pagaidām vēl nav atbildes, vai pamatpakas piedāvājumā iekļautiekanāli būs jāizplata par brīvu.

"Tur ir jādomā par dažādiem modeļiem, un uzskatu, ka pagaidām tāir NEPLP kompetence un uzdevums, papildus pētot ārvalstupieredzi," sacīja Mūrniece.

Likumprojekts, par ko ceturtdien balsos Saeima galīgajālasījumā, paredz, ka obligātās retranslācijas atcelšana attiecībāpret nacionālajiem komerckanāliem būs spēkā līdz 2014.gada1.janvārim. Pārejas laiks noteikts pusgadu.

"Viņi ir informēti, ka tiek izstrādāts jauns regulējums.Protams, ka mēs vēlētos, lai būtu iespējams, ka šie komerckanālisaņemtu finansējumu, bet ir jāmeklē juridiski korekti modeļi, kasaizsargātu arī kabeļtelevīzijas operatorus," norādīja deputāte.

Šie likuma grozījumi regulē arī televīzijas kanālu iekļaušanubezmaksas apraidē no 2014.gada. Komisija lūgusi NEPLP izstrādāt arīkritērijus, pēc kuriem bezmaksas apraidē iekļaujami televīzijaskanāli, – pašlaik tie ir tikai sabiedriskā medija televīzijaskanāli un nacionālie komerckanāli, tādējādi pašlaik tādu irčetri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!