Foto: DELFI

Plānots, ka parlamenta rudens sesijā turpināsies darbs, vērtējot ierosinājumus par izmaiņām pašvaldības deputāta statusā, ierobežojot kriminālvājato pašvaldības deputātu pilnvaras, aģentūrai LETA sacīja viena no šādu likuma grozījumu iniciatorēm deputāte Lolita Čigāne (V).

Čigāne skaidroja, ka darbu pie šī jautājuma paredzēts turpināt parlamenta rudens sesijā, meklējot "labāko veidu", kā to virzīt uz priekšu. Iespējams, šo iniciatīvu varētu nodalīt atsevišķā likumprojektā, pieļauj deputāte.

Viņa arī piebilda, ka sākotnēja nelikās, ka šī ir "revolucionārā iecere", bet izrādījās, ka tā tomēr tāda ir.

Kā ziņots, Saeimas darba grupā, kas vērtē priekšlikumus likuma izmaiņām, nebija vienprātības par dažādiem ierosinājumiem, tāpēc šajā jautājumā paredzēts uzklausīt atbildīgās parlamenta komisijas viedokli. Kad komisijas deputāti izteiks savu viedokli, šo jautājumu atkal varētu skatīt darba grupā.

Darba grupas vadītājs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) norādīja, ka pašvaldību deputāta ierobežošana kriminālvajāšanas gadījumā par tīšu noziegumu būtu virziens, par kuru jādomā. Līdzīgu viedokli pauda arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Cilinskis arī sacīja, ka iespējami divi risinājumi - deputātu pilnvaru ierobežošana ar domes lēmumu vai pēc informācijas saņemšanas par kriminālvajāšanas faktu. Savukārt, ja tiks iesaistīta dome, tad jāvērtē, vai tās lēmums varēs būt politisks vai arī to varēs balstīt tikai uz noteiktiem kritērijiem.

Grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā pirms galīgā lasījuma iesniegti vairāki priekšlikumi par pašvaldību deputāta pilnvaru ierobežošanu.

Piemēram, 21 koalīcijas deputāts parakstīja priekšlikumu grozījumiem šajā likumā, paredzot, ka smagā vai sevišķi smagā noziegumā apsūdzētu pašvaldību deputātu pilnvaras ierobežos pēc tam, kad ģenerālprokurors būs informējis pašvaldību par to, ka ir sākta kriminālvajāšana.

Savukārt daļa no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas deputātiem rosina ierobežot deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā.

Arī deputāts Uldis Augulis (ZZS) iesniedzis priekšlikumu šim likumprojektam. Viņa ierosinājums paredz: ja pret deputātu ir uzsākta kriminālvajāšana par tīšu noziegumu, attiecīgajam deputātam ar domes lēmumu var tikt ierobežotas pilnvaras piedalīties pašvaldības domes un tās pastāvīgo komiteju sēdēs līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Dome par deputāta pilnvaru ierobežošanu lemj pēc tam, kad ir saņēmusi procesa virzītāja uzziņu par pierādījumiem, kas pamato deputāta vainu, teikts Auguļa iesniegtajā priekšlikumā. Sākotnēji šo priekšlikumu iesniedza Latvijas Pašvaldību savienība, bet tai nav priekšlikumu iesniegšanas tiesību.

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums 9.maija sēdē noraidīja priekšlikumu ierobežot pašvaldības deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Saeima rudens sesija tiks sākta 3.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!