Foto: Shutterstock
Viena un tā pati persona varēs būt apgabaltiesas priekšsēdētājs un rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājs ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas, otrreiz caurlūkojot Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa atkārtotai izskatīšanai atdotos grozījumus likumā Par tiesu varu, ceturtdien lēma Saeima.

Uz otrreizējo caurlūkošanu deputāti iesniedza četrus priekšlikumus. Deputāts Edvards Smiltēns un bijusī parlamentāriete Solvita Āboltiņa aicināja atjaunot iepriekš no likuma izslēgto normu, ka viena un tā pati persona var būt apgabaltiesas priekšsēdētājs un rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājs ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Šie priekšlikumi guva Saeimas vairākuma atbalstu.

Iepriekš šos priekšlikumus pavadīja plašas diskusijas Saeimas Juridiskajā komisijā.

Jau vēstīts, ka Saeima 2. novembrī galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par tiesu varu".

Ar grozījumiem tika paplašināta Tieslietu padomes kompetence rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētāja un apgabaltiesas priekšsēdētāja iecelšanā, izraudzīšanās kārtībā un atbrīvošanā no amata, tiesneša pārcelšanā uz vakanto tiesneša amatu augstāka vai zemāka līmeņa tiesā, kā arī rajona (pilsētas) tiesas, apgabaltiesas un Augstākās tiesas tiesneša amata kandidāta atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtības noteikšanā.

Piemēram, likumā noteikts, ka apgabaltiesas priekšsēdētāju uz pieciem gadiem ieceļ amatā Tieslietu padome pēc tieslietu ministra priekšlikuma. Līdz šim personu šajā amatā iecēla tieslietu ministrs, saskaņojot ar padomi.

No likuma tika izslēgta norma, ka viena un tā pati persona var būt apgabaltiesas priekšsēdētājs ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Tāpat normatīvajā aktā ierakstīts, ka par tiesnesi var būt persona, kurai ir nevainojama reputācija. Likumā veiktas arī citas izmaiņas.

Valsts prezidents iepriekš vēstulē Saeimas deputātiem norādījis, ka Saeimas pieņemtais lēmums atcelt ierobežojumu rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt minēto amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas nav vērsts uz tiesu sistēmas attīstību.

Vējonis uzsvēris, ka reāla rotācija tiesu varas vadošajos amatos veicinātu profesionālo izaugsmi visos tiesu varas līmeņos. Tāpēc Valsts prezidents aicināja Saeimu sistēmiski izvērtēt visu spēkā esošo regulējumu, kurā amatpersonām nav noteikts ierobežojums pretendēt uz vairāk nekā diviem pilnvaru termiņiem pēc kārtas attiecīgajā amatā citās jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!