Foto: Saeimas administrācija
Ceturtdien 10. Saeimas deputāta svinīgo solījumu kā pēdējais ievēlētais parlamentārietis deva Rīgas domes deputāts, bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas deputāts Jānis Ādamsons (SC), kurš divas iepriekšējās sēdes bijis slims, līdz ar to Saeima tagad strādā pilnā simts deputātu sastāvā.

Pastāvīgo Saeimas deputāta mandātu ceturtdien ieguva arī Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers (ZZS), kurš nāca partijas biedra Armanda Krauzes vietā. Krauze deputāta mandātu nolika, jo nevar to apvienot ar Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas locekļa amatu.

Savukārt tā sauktos "mīkstos" mandātus uz laiku, kamēr ministra pienākumus pilda 10.Saeimas deputāti, ceturtdien ieguva desmit deputāti – septiņi "Vienotības" frakcijā un trīs no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS).

Saeimas deputāta zvērestu ceturtdien deva iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība"), kas palika otrā "aiz strīpas" Rīgas vēlēšanu apgabalā. Deputāta mandātu viņa saņēma, jo pirms viņas sarakstā esošā 9.Saeimas deputāte Vaira Paegle nolēmusi atgriezties dzīvot ASV. Līdz ar to pašlaik Mūrniece ir vienlaikus gan deputāte, gan ministre.

Parlamentā atgriezās arī 9.Saeimas "Jaunā laika" frakcijas deputāti Jānis Reirs un Liene Liepiņa (abi "Vienotība"). Par Saeimas deputāti kļuva arī Smiltenes novada domes priekšsēdētāja vietniece un Smiltenes centra vidusskolas direktore Ilze Vergina. Pirmo reizi Saeimā strādās vēl kāds pašvaldības deputāts – Andis Caunītis no Gulbenes novada domes, kurš ir arī Valsts meža dienesta Ziemeļaustrumu virsmežniecības inženieris.

No Zemgales apgabala "Vienotības" saraksta nāk vēl viens pieredzējis pašvaldību darbinieks – Tukuma novada domas priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs, kurš bijis ilggadējs Pūres pagasta padomes vadītājs. Saeimā nokļuva arī jaunais lauksaimnieks no Pļaviņu novada Ansis Saliņš, kurš ir viens no "Pilsoniskās savienības" dibinātājiem.

Savukārt ZZS frakcijā uz ministru pilnvaru laiku strādās Labklājības ministrijas konsultants invalīdu vienlīdzīgu iespēju jautājumos Māris Dzelzskalns, kurš ir arī Cilvēku ar invaliditāti interešu biedrības "Kopā" valdes priekšsēdētājs un vada LTV raidījumu ar šādu pat nosaukumu.

ZZS frakcijā turpmāk būs arī vēl divi pašvaldību darbinieki: Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs un Ozolnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks, Latvijas Šķirnes zirgu audzētāju asociācijas vadītājs Guntis Rozītis.

Kā ziņots, 10.Saeimas vairākums trešdien nobalsoja par Valda Dombrovska ("Vienotība") vadīto jauno valdību, ko veido "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – par bija 63, bet pret - 35 deputāti.

Dombrovska jaunajā valdībā par septiņām ministrijām atbildēs "Vienotība", bet sešas ministrijas vadīs ZZS pārstāvji. "Vienotība" pārstāvēs Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš vienlaikus būs arī Ministru prezidenta biedrs Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanas jautājumos. Ārlietu ministra amatam deleģēts Ģirts Valdis Kristovskis, bet Finanšu ministrijas vadībai – Andris Vilks. Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas arī turpmāk vadīs iepriekšējie ministri – attiecīgi Artis Kampars un Linda Mūrniece. Savukārt Tieslietu ministriju vadīs Aigars Štokenbergs, bet Kultūras ministriju – Sarmīte Ēlerte.

ZZS Veselības ministrijas vadību uzticēja SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājam Jurim Bārzdiņam, bet labklājības ministres amatam izvirzīja iepriekšējo ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadība uzticēta ministrijas parlamentārajam sekretāram Rolandam Brokam, bet Satiksmes ministrijas vadība – līdzšinējam labklājības ministram Uldim Augulim. Apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību ZZS jau iepriekš plānoja uzticēt vides ministram Raimondam Vējonim, kā arī ļaut zemkopības ministram Jānim Dūklavam turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!