Foto: F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sāks vērtēt kolektīvo iesniegumu, kas paredz saglabāt esošo regulējumu, kas paredz skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma, liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija.

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iepriekš parakstīja vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēki.

Parakstu vākšanu iepriekš iniciēja Neatkarīgā izglītības biedrība un Latvijas Privāto pirmskolu biedrība. Iniciatīvas autori aicina saglabāt esošo kārtību, kas attiecas uz skolas gaitu uzsākšanas vecumu, kad bērni skolas gaitas uzsāk no septiņu gadu vecuma vai retos gadījumos pat astoņu gadu vecumā.

"Saglabājot esošo kārtību, sabiedrības ieguvumi izpaudīsies vairākos aspektos, piemēram, kā liecina psihologu un bērnu neirologu viedoklis, uzsākot skolas gaitas no septiņu gadu vecuma, bērni ir pietiekami nobrieduši, lai tas viņiem neradītu papildus emocionālo un fizisko slodzi, attiecīgi, tas neradītu kaitējumu bērnu veselībai un psihei," uzskata iniciatīvas autori.

Ministru kabineta komiteja pirmdien piekrita izskatīšanai valdībā nodot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātos grozījumus likumos, kas tostarp paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, sākot ar 2019. gada 1. septembri, pamatizglītības apguvi pakāpeniski uzsāks bērni no sešu gadu vecuma.

Grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā paredz, ka vecākiem tiks saglabāta iespēja izvēlēties, vai bērni pamatizglītības apguvi uzsāks sešu vai septiņu gadu vecumā. Līdz ar to – arī turpmāk saskaņā ar vecāku vēlmēm un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu – pirmsskolas izglītības programmas apguvi varēs pagarināt par vienu gadu.

Par likumprojektiem vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!