Foto: AFP/Scanpix

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien sāks skatīt valdības iesniegtos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no 2014.gada sākt paaugstināt pensionēšanās vecumu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienestā.

Risinot ar sabiedrības novecošanos saistītās problēmas, likumprojekts paredz pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu gan vīriešiem, gan sievietēm, līdz 2020.gadā tas sasniegs 65 gadu vecumu, norāda Saeimas Preses dienestā.

Vienlaikus valdības akceptētie likuma grozījumi paredz paaugstināt minimālo apdrošināšanas stāžu, kas nepieciešams, lai iegūtu tiesības uz valsts vecuma pensiju. 2014.gada to plānots paaugstināt no pašreizējiem 10 līdz 15 gadiem, bet 2020.gadā – līdz 20 gadiem.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties pārstāvji no Labklājības ministrijas (LM), Finanšu ministrijas, Tiesībsarga biroja, Latvijas Pensionāru federācijas, Latvijas Senioru alianses, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības.

Jau vēstīts, ka iepriekš bija paredzēts pensionēšanās vecumu pakāpeniski sākt paaugstināt no 2016.gada, taču LM rosināja to darīt ātrāk – no 2014.gada, ko valdība atbalstīja. Patlaban pensionēšanās vecums Latvijā ir 62 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!