Foto: LETA

Saeima otrdien sēdē pieņēma lēmumu no amata atbrīvot rajona tiesas tiesnesi Aiju Orniņu.

Saeima šādu lēmumu pieņēma, jo 9. septembrī spēkā stājies Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumus, ar kuru Orniņa notiesāta par neizpaužamu ziņu izpaušanu pēc Krimināllikuma 329. panta.

Spriedums stājās spēkā pēc tam, kad AT atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību.

Orniņai ar tiesas spriedumu piespriests naudas sods 2150 eiro apmērā.

Likums par tiesu varu nosaka – ja tiesnesis notiesāts un tiesas spriedums stājies likumīgā spēkā tiesnesi no amata atceļ Saeima pēc tieslietu ministra priekšlikuma. Līdz ar 9. septembrī spēkā stājušos notiesājošos spriedumu tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) rosināja Orniņu no tiesneses amata atcelt.

Jau ziņots, ka 2016. gada vasarā pie Orniņas vērsies "Latvijas Avīzes" (LA) žurnālists Artis Drēziņš, kurš tobrīd strādājis pie raksta par kādu iespējamu krāpnieku, uzņēmēju un vēlējies pie Orniņas noskaidrot, vai šis uzņēmējs iepriekš bijis tiesāts.

Apsūdzība uzskata, ka Orniņa piekļuvusi Tiesu informatīvajai sistēmai un Drēziņam mobilā tālruņa īsziņās nosūtījusi informāciju par uzņēmēja sodāmību. Neoficiāli zināms, ka KNAB par šo faktu uzzināja operatīvā ceļā, proti, noklausoties Orniņas telefonsarunas.

Orniņa vainu noziegumā neatzina un apgalvoja, ka sniegusi publiski pieejamu informāciju.

Tāpat ziņots, ka sākotnēji Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka kriminālprocesu pret Orniņu par koruptīvu rīcību un neizpaužamu ziņu izpaušanu. Arī nosūtot lietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, Orniņa tika turēta aizdomās par šiem abiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Toreiz KNAB ziņoja, ka krimināllietā iegūtie pierādījumi liecina, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja kāda plašsaziņas līdzekļa pārstāvim izpaudusi neizpaužamas ziņas, kas nav valsts noslēpums, kā arī no kādas privātpersonas pieņēmusi kukuli 5000 eiro apmērā. Neoficiāli bija zināms, ka šī privātpersona ir uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš.

Tomēr prokuratūra 2017. gada jūlijā pieņēma lēmumu par Orniņas saukšanu pie kriminālatbildības tikai par ziņu izpaušanu par personas sodāmību no Tiesu informācijas sistēmas, kriminālprocesu sadalot. Daļā par par kukuļa piedāvājuma pieņemšanu un privātpersonas saukšanu pie kriminālatbildības par kukuļa piedāvājuma izteikšanu prokuratūra uzdeva veikt papildu izmeklēšanu. Taču nākamā gada aprīlī Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors izbeidzis no KNAB saņemto kriminālprocesu pret Krūmiņu un Orniņu, jo pirmstiesas izmeklēšanā nebija iegūti pierādījumi par noziedzīgā nodarījuma sastāvu personu darbībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!