Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien nolēma atteikties no pašas izstrādātajiem un daļēji akceptētajiem alternatīvajiem likumprojektiem par partiju finansēšanu un priekšvēlēšanu aģitāciju, un pieņemšanai pirmajā lasījumā uz Saeimas sēdi tiks virzīta savienības "Latvijas ceļš" iesniegtā likumprojektu pakete.
Komisijas sēdē tās priekšsēdētājs, Tautas partijas frakcijas pārstāvis Jānis Lagzdiņš pauda viedokli, ka šo lēmumprojektu apspriešana Saeimā ir ļoti politizēta, tāpēc būtu likumsakarīgi, ka "frakcijas neslēptos aiz valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas muguras" un Saeimas plenārsēdē tieši paustu savu attieksmi.

Kā ziņots, savienības "Latvijas ceļš" (LC) frakcija pērn novembrī iesniedza grozījumus piecos likumos, kuru mērķis ir līdz 8.Saeimas vēlēšanām sakārtot partiju finansēšanas jautājumus un dot ieguldījumu pretkorupcijas likumdošanas uzlabošanā. Šos grozījumus jau bija akceptējušas dažas Saeimas komisijas, bet Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šogad janvārī nolēma izstrādāt alternatīvus priekšlikumus partiju finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas norises sakārtošanai.

LC priekšlikumi paredz grozījumus "Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā", likumā "Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām", "Administratīvo pārkāpumu kodeksā", likumā "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām" un likumā "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām".

LC frakcija ierosina vairāk nekā divas reizes - no 25 000 latu līdz 10 000 latu - samazināt summu, ko gada laikā partijai drīkst ziedot fiziska vai juridiska persona. Likumā līdzās finansu līdzekļu un mantu ziedojumiem tiek ierosināts noteikt arī trešo ziedojuma veidu - pakalpojumus.

LC ierosina partijām aizliegt ņemt aizņēmumus. Paredzēts, ka finansiālās darbības deklarācijas partijām būs jāiesniedz nevis reizi, bet divas reizes gadā - ne vēlāk kā līdz 1.martam un 1.septembrim. Finansiālās darbības deklarācijā partijai būs jānorāda visa ziedojumu veidā saņemtā kustamā un nekustamā manta un visi pakalpojumi, norādot gan ziedotāju vārdus, gan ziedojumu vai pakalpojumu vērtību. Reizi trijos mēnešos partijai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" būs jāpublicē ziedotāju saraksts un ziedotās summas. Partijas grāmatvedības dokumentos priekšvēlēšanu aģitācijai domātā summa būs jānošķir priekšvēlēšanu aģitācijas fondā, paredz LC priekšlikumi.

Vairākas izmaiņas likumdošanā skars partiju priekšvēlēšanu reklāmu presē, radio un televīzijā. Ne tikai valsts radio un televīzijai, bet arī privātajām raidstacijām, kuras piešķīrušas raidlaiku priekšvēlēšanu aģitācijai kādai partijai, būs jāgarantē iespēja uzstāties vienlīdz ilgi iespējami līdzvērtīgā laikā un par tādu pašu samaksu visām pārējām partijām, ja tās to vēlas.

Pirms katras priekšvēlēšanu aģitācijas radio un televīzijā vai uzreiz pēc tās būs obligāti jāpaziņo, kura partija to apmaksājusi, un partija, kā tas ir patlaban, nevarēs "aizslēpties" aiz kādas reklāmas firmas vārda. Jebkurai personai tiks dotas tiesības iepazīties ar partijas vai to apvienības noslēgtajiem līgumiem ar masu saziņas līdzekļiem par priekšvēlēšanu reklāmas ievietošanu.

Pēc LC frakcijas domām, piedāvātie grozījumi sekmēs korupcijas novēršanu, mazinās partiju atkarību no lielajiem sponsoriem, padarīs "caurspīdīgākus" partiju budžetus un dos tām morālas tiesības nākotnē pretendēt uz finansējumu no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!