Foto: LETA

Saeima pēc vairākiem noraidošiem lēmumiem iepriekšējās sēdēs ceturtdien tomēr nodeva izskatīšanai komisijās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iesniegtos grozījumus Imigrācijas likumā, kas rosina pārtraukt termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi.

Saeima septembrī divas reizes noraidīja līdzīgus VL-TB/LNNK rosinātos Imigrācijas likuma grozījumus. Arī šoreiz pirms balsojuma valdošās koalīcijas pārstāvji nepauda viennozīmīgu atbalstu izmaiņām, tomēr piedāvājums tika nodots komisijām.

Par šo likumprojektu šodien balsoja 48 koalīcijas deputāti, savukārt pret bija 28 parlamentārieši, kas pārstāv "Saskaņas centra" un Reformu partijas frakciju. Vēl četri deputāti no dažādām frakcijām atturējās, bet pieci politiķi balsojumā nepiedalījās.

Vēl pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes politiķi pauda, ka viennozīmīga atbalsta VL-TB/LNNK priekšlikumam nav, turklāt "Vienotība" plānojusi iesniegt citus likuma grozījumus, kas paredz Ministru kabinetam tiesības ierobežot termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne skaidroja, ka šoreiz pašu pirmo reizi vairums partijas deputātu neatbalstīja VL-TB/LNNK rosināto likumprojektu, jo frakcijā bija ļoti dažādi viedokļi, turklāt likuma grozījumi bija nekvalitatīvi sagatavoti. Tāpat tikai 1.septembrī stājās spēkā būtiskas izmaiņas šajā kārtībā.

Šoreiz likumprojektu vairums "Vienotības" parlamentāriešu atbalstījuši tāpēc, lai varētu noteikt valdības tiesības ierobežot termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, sacīja Čigāne. Proti, šādu kārtību varētu paredzēt, iesniedzot priekšlikumus šim likumprojektam, un nevirzīt tālākai izskatīšanai sākotnēji piedāvāto VL-TB/LNNK redakciju.

VL-TB/LNNK likumprojekts paredz valsts apdraudējuma novēršanas nolūkā uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi. Saskaņā ar nacionālās apvienības priekšlikumu Saeima varēs atcelt šos ierobežojumus.

Nacionālās apvienības deputāti likumprojekta anotācijā uzsver, ka persona, kas saņēmusi uzturēšanās atļauju par nekustamā īpašuma iegādi, iegūst termiņuzturēšanās atļauju Latvijā, vienlaikus iegūst tajā arī noteiktu ekonomisku ietekmi un arī iespēju ietekmēt Latvijā notiekošos politiskos un sociālos procesus, kā arī iespēju ietekmēt publiskās informācijas apriti. "Tas nav mazsvarīgi, ņemot vērā Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, kas apdraud mieru visā Eiropā, un statistiku, kas liecina, ka lielāko daļu no termiņuzturēšanās atļaujām atbilstoši iepriekšminētajam punktam izsniedz tieši Krievijas pilsoņiem," piebilda likumprojekta autori.

Situācijā, kad militārā konflikta virzība un ilgums nav paredzami, Latvijai nevajagot lieki riskēt un radīt sev papildu nacionālās drošības apdraudējumus, tāpēc likumprojektā tika piedāvāts pārtraukt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, "kamēr turpinās starptautisko tiesību normu pārkāpšana no Krievijas puses, veicot agresiju pret Ukrainu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!