Foto: AFP/Scanpix
Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija lūgusi Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju rakstiski sniegt viedokli par iespējamām izmaiņām smēķēšanas aizliegumos, un vēl turpinās diskusijas par priekšlikumu publiskajās vietās ļaut smēķēt tikai tad, ja tur esošajiem cilvēkiem pret to nav iebildumu, kā arī aizliegtu smēķēt grūtnieču un bērnu klātbūtnē.

Ņemot vērā iepriekš komisijā nolemto, Veselības ministrija (VM) sagatavojusi priekšlikumus likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" izmaiņām. Pirmais variants paredz noteikt, ka smēķēt aizliegts publiskās vietās citu personu klātbūtnē, ja nav saņemta šo personu atļauja, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni vai grūtnieces.

Vienlaikus VM norāda, ka nebūtu pieļaujama likuma normas dažāda interpretācija un ka otrajā lasījumā Saeimā atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā paredz smēķēšanas aizliegumu bērnu klātbūtnē. Tāpēc VM piedāvā alternatīvu priekšlikumu - noteikt, ka smēķēt aizliegts publiskās vietās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai, kuras nosaka pašvaldība. VM skaidro, ka šajā gadījumā norma aptvertu plašāku iedzīvotāju skaitu un tādējādi nepārprotami ikvienam liktu saprast, ka smēķēt ir kaitīgi jebkura cilvēka, tajā skaitā bērna un grūtnieces klātbūtnē.

Savukārt Valsts policijas pārstāvji apakškomisijas sēdē norādīja, ka būtu jānoformulē reālāk izpildāms priekšlikums, savukārt pašvaldības pārstāvji vērsa uzmanību uz to, ka policija nevar izkontrolēt šādas normas ievērošanu cilvēku privātajā telpā.

Tikmēr Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pauda atbalstu šādiem likuma grozījumiem un VM priekšlikumam, paredzot smēķēšanas aizliegumu publiskās vietās citu personu klātbūtnē, ja nav saņemta šo personu atļauja, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni vai grūtnieces. Arī parlamentārietis Romualds Ražuks (RP) un deputāte Aija Barča (ZZS) norādīja, ka viņiem simpatizē šis VM priekšlikums.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti iepriekš atbalstīja priekšlikumu no 18 līdz 21 gadam palielināt vecumu, līdz kuram aizliegts pārdot tabakas izstrādājumus un augu smēķēšanas produktus.

Kopumā grozījumiem likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" uz otro lasījumu ir iesniegti 30 priekšlikumi.

Jau ziņots, ka Latvijas Ārstu biedrība vērsusies pie likumdevēja ar ierosinājumu, ka smēķēšana bērna, it īpaši zīdaiņa klātbūtnē ir noziegums. Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas cita starpā paredz smēķēšanu bērnu klātbūtnē pielīdzināt fiziskai vardarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!