Foto: Publicitātes attēli

Saeimas juristiem un Valsts policijai ir atšķirīgi viedokļi par to, vai pie stūres dzērumā pieķertais deputāts Veiko Spolītis administratīvajai sodīšanai jāizdod ar Saeimas piekrišanu.

Proti, Saeimas Preses dienestā portālam "Delfi" skaidroja, ka arī tad, ja pārkāpums veikts pirms deputāta mandāta apstiprināšanas, ir nepieciešama Saeimas piekrišana deputāta saukšanai pie administratīvās atbildības, jo, atbilstoši Satversmei, runa ir par deputāta brīvības "aprobežošanu".

"Satversme nosaka, ka Saeimas loceklim nevar uzlikt administratīvu sodu bez Saeimas piekrišanas. Tāpat saskaņā ar valsts pamatlikumu Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima. Ja personai administratīvais sods ir uzlikts pirms kļūšanas par Saeimas deputātu un tas paredz brīvības ierobežošanu (administratīvo arestu), kas nav izpildīts, Saeimai jālemj par viņa izdošanu šī soda izpildei," informē Saeimā.

Savukārt Valsts policijā norāda, ka saistībā ar Spolīša gadījumu Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldei nav jāvēršas Saeimā ar iesniegumu par piekrišanu deputāta administratīvai sodīšanai, jo pārkāpumu Spolītis veica vēl pirms kļuva par deputātu – pirms deputāta mandāta saņemšanas. To Valsts policija gan var attiecināt tikai uz daļu no paredzētā soda. Proti, attiecībā uz protokola noformēšanu policijai nebija Saeimai jāprasa Veiko Spolīša izdošana, taču par administratīvā aresta izpildi Valsts policijai būs jāsaņem Saeimas atļauja.

Spolītim tiesa jau ir piemērojusi administratīvo arestu uz piecām diennaktīm, 850 eiro naudas sodu, kā arī ir noņemtas vadītāja tiesības uz diviem gadiem, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ilze Jurēvica.

Teorētiski, vērtējot to, cik ilgā laikā pēc tiesas lēmuma policija vēršas Saeimā, lai iegūtu piekrišanu kāda deputāta administratīvai sodīšanai, Jurēvica skaidroja, ka Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā ir noteikti procesuālie termiņi, kas attiecas uz visiem. Tūlīt, kā tiek saņemts materiāls un informācija var tikt nodota tālāk, tā pārvalde arī vēršas Saeimā, lai iegūtu piekrišanu kāda deputāta administratīvai sodīšanai.

Saucot deputātu pie administratīvās atbildības, vispirms par
to lemj Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, bet gala lēmums
jāpieņem Saeimas sēdē.

"Delfi" jau rakstīja, ka vēl pirms deputāta mandāta apstiprināšanas Spolītis aizturēts, vadot automašīnu 1,4 promiļu reibumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!