Foto: Saeimas administrācija
Saeima ceturtdien, 31. janvārī, astoņiem deputātiem apstiprināja pilnvaras uz laiku jeb tā dēvēto mīksto mandātu. Izmaiņas Saeimas sastāvā nepieciešamas, jo vairāki parlamenta deputāti nolikuši savu mandātu uz laiku, kamēr pildīs ministru pienākumus Krišjāņa Kariņa (JV) vadītajā valdībā.

Deputātam, kurš apstiprināts ministra amatā, ir iespēja uz ministra pilnvaru laiku nolikt deputāta mandātu. To izdarot, viņa vietā iespēja strādāt Saeimā tiek dota pirmajam konkrētajā vēlēšanu apgabalā "aiz svītras" palikušajam.

Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vietā Saeimas deputāta amatā stājās Atis Lejiņš (JV), kultūras ministres Daces Melbārdes (NA) vietā stājās Jānis Iesalnieks (NA), satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) – Jānis Butāns (JKP), tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) – Jānis Cielēns (JKP), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (A/P) – Dace Bluķe (A/P), aizsardzības ministra Arta Pabrika (A/P) – Mārtiņš Šteins (A/P), izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) – Andris Kazinovskis (JKP) un ekonomikas ministra Ralfa Nemiro ("KPV LV") – Aivars Geidāns ("KPV LV").

Savukārt ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) "pēcteča" Riharda Kozlovska (JV) "mīksto" mandātu Saeima varētu apstiprināt pēc nedēļas.

Pirms balsojuma par mandāta apstiprināšanu deputāti Saeimas sēdē deva svinīgo solījumu, ko apliecināja ar savu parakstu.

Deputāta un ministra amatu pagaidām apvienos labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV").

Vēl trešdien Petraviča žurnālistiem apliecināja, ka mēnesi vai divus deputāta amatu nenoliks. Viņa to pamatoja ar frakcijas lēmumu. Tāpat labklājības ministre norādīja uz "dažiem iesāktajiem darbiņiem", kurus gan viņai, gan viņas "pēctecim" Saldus novada domes deputātam Edgaram Kronbergam ir jāpaveic šajā laikā.

Savukārt "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs pēcāk norādīja, ka frakcijā par šo jautājumu nav lemts. "Viņa privāti ir izdarījusi šādu lēmumu," pauda "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs. Viņš pieļāva, ka frakcijas deputātu starpā ir kādas neformālas sarunas par to noritējušas, taču "tas nav protokolēts frakcijas lēmums".

Ja Saeimas deputāts amata pildīšanu savieno ar Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai parlamentārā sekretāra amatu, viņam ir atļauts saņemt tikai vienam amatam paredzēto atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!