Foto: Reuters/Scanpix

Saeima ceturtdien izskatīšanai komisijās nodeva likumprojektu, kas paredz, ka Saeima lemj par bēgļu un patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

"Par" likumprojekta izskatīšanu balsoja 64 deputāti no partijas "Vienotība", Nacionālās apvienības (NA), Zaļo un zemnieku savienības un opozīcijā esošās partijas "No sirds Latvijai". Neviens deputāts nebija pret un neviens neatturējās, bet 31 partijas "Saskaņa" un Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis nebalsoja.

NA sagatavotie Patvēruma likuma grozījumi paredz, ka Saeima pieņem lēmumus visos jautājumos, kas attiecas uz bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju no citām dalībvalstīm vai no trešajām valstīm, kā arī jautājumos, kas ar tiem tieši vai netieši saistīti.

Valdība par šiem jautājumiem var lemt tikai tajā apjomā, kādā tai to ir deleģējusi Saeima.

NA skaidro, ka valdības lēmums uzņemt 250 bēgļus ir pirmais gadījums, kad Latvija piekritusi masveidīgi uzņemt bēgļus, kas nav tiešā veidā vērsušies pēc palīdzības pie Latvijas valsts.

"Šis valstiski svarīgais lēmums, uzņemoties ilgstošas starptautiskās saistības, kas pēc būtības pilnībā izmainīs valsts tālāko attīstību, ietekmējot gan tās nacionālo sastāvu, tās budžetu, ekonomiku, un citas valstiski svarīgas jomas, tika pieņemts bez šī jautājuma apspriešanas parlamentā un nesaņemot Saeimas deputātu, Latvijas tautas ievēlēto pārstāvju, akceptu," uzsver deputāti.

Viņu ieskatā, tas negatīvi ietekmēs Latvijas nākotni un tālāko attīstību, veicinot spriedzi un pamatotu neapmierinātību sabiedrībā, kas var novest pie "pamatnācijas izceļošanas katastrofālos apmēros".

"Šis ir Saeimā izlemjams valstiskas politikas jautājums," debatēs uzsvēra deputāts Rihards Kols (NA).

Tikmēr deputāts Valērijs Agešins (S) norādīja, ka viņa pārstāvētajai frakcija vispirms vēlas saņemt atbildes uz vairākiem jautājumiem no ministriem, tostarp par to, kā tiks organizēta bēgļu uzņemšana.

Pirms nedēļas - 3. septembrī - Saeima neatbalstīja priekšlikumu uzdot valdībai informēt Saeimu par bēgļu uzņemšanu Latvijā.

Lēmuma projektu, kas paredzēja uzdot "Ministru kabinetam nekavējoties sniegt Saeimai izvērtētu ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem", bija parakstījuši opozīcijā esošo partiju un koalīcijā esošās NA deputāti.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien paziņoja par plānu, kurā dalībvalstīm piedāvāts palielināt uzņemamo patvēruma meklētāju skaitu par 120 tūkstošiem.

Tas nozīmē, ka kopējais ES uzņemamo patvēruma meklētāju skaits sasniegs 160 tūkstošus cilvēku.

Iepriekš valdība vienojās par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, taču atbilstoši Junkera piedāvājumam, Latvijai papildus būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!