Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāti uzskata, ka pēc satraucošās pēcsvētku statistikas komisijai kopā ar Iekšlietu ministrijas pārstāvjiem ir jārunā par pirotehnikas tirdzniecību.
Komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums teica, ka šo jautājumu noteikti skatīs komisijā, kur uzaicinās darbiniekus no Iekšlietu ministrijas.

"Iekšlietu ministrijai jāsagatavo likumprojekts, kas regulētu pirotehnikas pārdošanas kārtību, un jāparedz bargāki sodi par noteikumu neievērošanu," klāstīja Kudums.

Arī komisijas deputāts Andrejs Panteļējevs uzskata, ka komisijai jaunajā gadā vajadzētu atgriezties pie šī jautājuma un uz komisiju uzaicināt atbildīgās amatpersonas. "Jautājums noteikti ir likumprojekta vērts," sacīja Panteļējevs.

Deputāts uzskata, ka nevar aizliegt pilnībā pirotehnikas pārdošanu, bet tam jānotiek sertificētās vietās un noteikti klāt jābūt lietošanas pamācībai latviešu valodā.

Šādu viedokli atbalsta arī komisijas deputāte Palmira Lāce, kas ir kategoriski pret pirotehnikas tirdzniecību bērniem un neatļautās vietās.

Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns BNS pastāstīja, ka pašlaik spēkā ir noteikumi, kas paredz, ka pirotehniku var iegādāties tikai personas, kas sasniegušas vismaz 16 gadu vecumu.

Policijā tiek gatavoti grozījumi noteikumos par pneimatiskajiem ieročiem un arī petardēm, kuros būtu precīzāk reglamentēta šo preču pārdošana, iegāde un izmantošana.

Ar pirotehnikas tirdzniecību Latvijā nodarbojas 32 licencēti uzņēmumi 43 tirdzniecības vietās. Papildu tirdzniecības licences svētku laikā no 22. līdz 31.decembrim tiek izsniegtas katru gadu, arī šogad tādas izsniegtas.

Bez licences var pārdot tikai trīs pirotehnikas veidus - brīnumsvecītes, galda strūklakas un konfekti saturošas plaukšķenes.

Tirgoties ar pirotehniku drīkst stacionārās tirdzniecības vietās un nekādā gadījumā uz ielām. Vienviet tirdzniecības vietā drīkst atrasties ne vairāk par 100 kilogramiem pirotehnikas, uz letes savukārt - ne vairāk par 20 drošības apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!